Evenimentul zilei

Ma02182020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Specialistii explică de ce zambetul e cartea de vizită a succesului

Specialistii explică de ce zambetul e cartea de vizită a succesului

08 Mai 2019 - 

Ingredientul din spatele unei cariere de succes este zâmbetul. Corect sau nu, oamenii din jur ne judecă după felul cum arătăm, iar zâmbetul este esențial în formarea unei prime impresii.

Numeroase studii certifică faptul că părerea pe care ne-o formam despre cineva se conturează încă din primele trei secunde de când întâlnim persoana respectivă. În interacțiunile sociale, ochii interlocutorilor noștri privesc în principal gura și ochii. Celelalte zone ale feței sunt privite mai rar, doar dacă există ceva neplăcut, care să atragă atenția. În plus, având în vedere că gura este unul dintre punctele de atracție ale feței, studiile confirmă faptul că ceea ce rămâne în memoria persoanelor pe care le întâlnim este zâmbetul.

„Armonia feței și frumusețea zâmbetului joacă un rol cheie atât în dezvoltarea personalității în perioada de copilărie și de adolescență, cât mai ales ca adult, când influențează relațiile cu semenii și posibilitățile de angajare și de avansare în carieră. Alterări ale zâmbetului pot afecta personalitatea, stabilitatea emoțională, comportamentul, sexualitatea și interacțiunile cu alți oameni”, este de părere dr. Oana Laslău - clinica Ortogether. Toate acestea explică de ce majoritatea pacienților care se adresează ortodontului își doresc, în primul rând, o îmbunătățire a aspectului estetic. Ori de câte ori zâmbetul se ameliorează, pacienții devin mai încrezători, se simt mai tineri și mai atractivi. Astfel, dupa cum mai adaugă medicul ortodont menționat, frumusețea zâmbetului este dată nu doar de poziția dinților, forma și culoarea lor, cât și de raportul dinților cu gingia și cu buzele. Toate acestea contribuie la formarea unei impresii despre cât de estetic și de armonios este zâmbetul unei persoane.

Dincolo de aspectul frumos

„Lumea de astăzi este complexă și suficient de stresantă, chiar fără emoțiile generate de căutarea jobului dorit și de pregătirea pentru interviul de angajare. Indiferent de nivelul de pregătire profesională, interviul de angajare tinde să genereze anxietate, din dorința de a face o primă impresie pozitivă. Am auzit cu toții despre cum prima impresie se formează în 7 secunde și cât de greu este să o schimbăm apoi. Iar aspectul fizic este un factor important în crearea acesteia”, explica si dr. Marina Aristotel – Clinica Avra.  Potrivit dr. Marina Aristotel, primul lucru la care ne gândim este, de cel mai multe ori, să ne îmbrăcăm adecvat domeniului, companiei și job-ului pentru care aplicăm. Dincolo de acest lucru, părul trebuie să fie îngrijit, pieptănat și să nu acopere foarte mult fața, evitând o coafură foarte complexă.  „Este valabil și pentru unghii, recomandarea fiind de a avea o manichiură simplă în cazul femeilor, în culori neutre, și unghii îngrijite – în cazul bărbaților”. În plus, este important felul cum se încadrează zâmbetul în echilibrul feței. Judecați pe bucăți, unii oameni pot avea un zâmbet minunat, dar care nu se potrivește celorlalte trăsături ale feței. Și invers, sunt persoane al căror zâmbet lasă de dorit, dar care conferă un aspect plăcut întregii fizionomii. Suntem diferiți din toate punctele de vedere și din acest motiv nu ni se potrivește aceeași formă a dinților, aceeași culoare, aceeași grosime a buzelor.

„Din păcate, ceea ce observ eu în activitatea mea clinică este că tendința actuală este spre uniformizare. Sunt pacienți cărora le place zâmbetul unei actrițe sau al unei prietene și își doresc și ei la fel. Doar că, de cele mai multe ori, dacă am putea replica trăsăturile acelui zâmbet fix pe fața pacientului în cauză, nu am avea același efect. Există, evident, câteva obiective standard, care pot da un aspect frumos, dar dincolo de acestea e important să facem alegerea corectă în funcție de ceea ce ni se potrivește nouă, raportat la aspectul nostru fizic, la tipul de personalitate, la forma feței noastre”, subliniază dr. Oana Laslău.

La prima impresie

Ortodontia este specialitatea medicinei dentare care aduce beneficii în funcționalitatea danturii și în estetica zâmbetului. Ortodontul este medicul care are grijă ca maxilarele să fie corect poziționate unul față de altul, pentru ca dinții să fie aliniați și suficient de vizibili în timpul vorbirii și în zâmbet. Ortodontul poate transforma un zâmbet anost în unul armonios, care să se încadreze în echilibrul feței.

Dar orice tratament trebuie discutat cu pacientul, astfel încât rezultatul să fie unul individualizat și să satisfacă cerințele pacientului. Nu în ultimul rând, tratamentele interdisciplinare sunt importante pentru a obține un rezultat estetic impecabil. ”Simplu ca bună ziua!” am putea zice, dar nu e chiar așa. Totul depinde de noi. „Personal, mi-am dat seama că sunt atentă la zâmbet (și includ aici dantura îngrijită), o respirație proaspătă și folosirea moderată a parfumului”, mai spune dr. Marina Aristotel.  

Toate studiile demonstrează cât de mult contează prima impresie și de ce trebuie să fim atenți la aspectul exterior. Atunci când te simți bine în pielea ta, acest lucru se reflectă în exterior în nivelul de încredere de sine pe care îl emani. În plus, acesta este un alt aspect pe care posibilul angajator îl va vedea, influențând prima impresie!

 

 

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu