Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate România HMS Duncan a acostat, pentru câteva zile, în Portul Constanța, alături de o altă navă de război britanică, HMS Enterprise / GALERIE FOTO

HMS Duncan a acostat, pentru câteva zile, în Portul Constanța, alături de o altă navă de război britanică, HMS Enterprise / GALERIE FOTO

05 Februarie 2018 - 

"Numele Duncan nu va fi niciodată uitat de Britania și, în mod deosebit, de forțele sale navale". Vorbele au fost rostite de amiralul Lord Nelson, în octombrie 1804, cu numai un an înainte să moară în bătălia de la Trafalgar.

La peste 200 de ani distanță, numele Duncan avea să fie dat uneia dintre cele mai moderne nave de război din lume, construită de Marea Britanie și dată în folosință în 11 octombrie 2010. 

Adam Duncan, cel care dă numele navei (inițialele HMS provin de la expresia „Her Majesty’s Ship”, „Nava Majestății Sale”), a trăit între 1731 și 1804. A fost amiralul britanic pe care istoria insularilor îl reține ca fiind artizanul uneia dintre cele mai cunoscute victorii din istoria navală, cea la Camperdown, din 11 octombrie 1779, în care a învins flota olandeză. HMS Duncan a fost lansată la fix 213 ani de la acea bătălie.

HMS Duncan (037) a acostat, pentru câteva zile, în Portul Constanța, alături de o altă navă de război britanică, HMS Enterprise, de fregata Gaziantep şi vânătorul de mine Akay, ambele turcești. Împreună cu fregata „Regele Ferdinand” și dragorul maritim „Lt. Lupu Dinescu”, au efectuat o serie de exerciții în Marea Neagră. Sute de constănțeni au stat la coadă pentru a urca la bordul navei.

La prima vedere, cei mai impresionați au fost copiii. Au putut să vadă de foarte aproape elicopterele de luptă, dar și piloții lor.  Ba mai mult, au probat căștile pe care aceștia le poartă în zbor, iar fotografiile pe care le făceau părinții vor ajunge, cu siguranță, în albumele de amintiri ale familiei. Și adulții au fost însă atrași de echipamentele de luptă de la bordul distrugătorului. Au avut ocazia să se simtă militari în mijlocul acțiunii atunci când au luat una dintre armele puse la dispoziție și s-au uitat cu atenție, prin lunetă, în căutare de dușmani. „Le-am spus că vine o navă de război și au vrut neapărat să vină să o vadă. E frumos, e inedit”, a spus un constănțean, tatăl a doi copii care se plimbau ținându-se strâns de mână pe puntea de la pupa navei.

De ce în Marea Neagră

Navele britanice fac parte din două grupări permanente ale NATO, SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2) şi SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2). Comandantul primei grupări, comodorul Mike Utley, a spus că este încântat să se afle din nou în Constanța și a explicat și rolul acesteia. „În primul rând, trebuie să reasigurăm aliaţii din NATO şi partenerii, naţiunile partenere, că NATO este pe mare în zona aceasta, că asigură libertatea pe mare şi susţinem, contribuim la prosperitatea economiei şi populaţiei din zonă. Apoi, în al doilea rând, să dovedim că suntem pregătiţi pentru operaţiuni contingente. Sunt două grupări ale NATO, una în nord, alta în sud. Noi facem parte din gruparea de sud şi aceasta poate acţiona independent, în funcţie de deciziile politice ale NATO, de a desfăşura operaţiuni într-o direcţie militară sau de securitate, ori pentru a răspunde unor nevoi umanitare.

Aceste două grupări navale se pot alătura pentru a constitui o flotă maritimă, de o excepţională capacitate, pentru a descuraja şi a se opune agresiunilor contra aliaţilor NATO. Şi, în al treilea rând, vreau să vă mărturisesc că, în prezent, jumătate din gruparea mea (SNMG2) operează în Marea Egee, conducând operaţiuni de siguranţă şi salvare pe mare pentru acordarea de asistenţă umanitară în cazurile de emigraţie clandestină. Acţionăm pentru ca oamenii aflaţi în situaţii disperate să nu îşi piardă viaţa pe mare”, a precizat comodorul Mike Utley.  

Ambasadorul Marii Britanii a vizitat navele de război trimise de NATO la Constanța: Suntem alături de România, iar Marea Neagră va rămâne o mare liberă

Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, a declarat sâmbătă că prezența grupărilor navale permanente ale NATO la Constanța, din care fac parte și navele britanice HMS Duncan și HMS Enterprise, transmite un puternic semnal de siguranță pentru libertatea de navigație în Marea Neagră.

„Cred că prezenţa grupărilor navale permanente ale NATO la Constanţa, SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2) şi SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2), în a căror componenţă se regăsesc distrugătorul HMS Duncan şi nava multirol de supraveghere hidrografică şi oceanografică HMS Enterprise, transmite un semnal foarte puternic, un mesaj de siguranţă, că Marea Neagră va rămâne o mare liberă, o mare pentru toţi, că Marea Britanie este alături de colegii din România pentru a asigura securitatea europeană şi a aliaţilor”, a precizat ambasadorul britanic, la bordul distrugătorului Duncan.

Paul Brummell a spus, când a vizitat HMS Enterprise în Portul Constanţa, şi-a amintit că ultima vizită la bordul navei a făcut-o în precedentul său mandat diplomatic din Caraibe.

„Este un semn că flota maritimă britanică este cu adevărat una cu misiuni globale. Sunt foarte bucuros că mulţi cetăţeni din Constanţa au profitat de această ocazie pentru a vizita Duncan şi Enterprise şi navele turceşti pentru a vedea cum îi pot proteja aceste forţe NATO pe toţi din România şi toţi din teritoriul NATO”, a apreciat diplomatul britanic.

 

 

Lasă un comentariu