Imprimă această pagină

„RECUPERAREA MEMORIEI”. Cinci militari veterani răniți în teatrele de operații au revenit în Kandahar, Afganistan, în cadrul unui program /GALERIE FOTO +VIDEO.

16 Februarie 2018 - 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Misiunile executate în Afganistan le-au lăsat urme adânci, dar nu s-au dat bătuți. Astăzi, cinci militari veterani răniți în teatrele de operații au revenit pentru câteva zile în Kandahar, Afganistan, în cadrul programului „Recuperarea memoriei”, așa cum au făcut alți nouă militari veterani în octombrie 2016. Programul este dedicat militarilor răniți care erau în stare extrem de gravă în momentul evacuării medicale.

Media

 „Misiunile executate în treatrele de operații cum ar fi Afganistan sau altele, le-au lăsat urme adânci, dar militarii veterani români nu s-e dau bătuți. Noi spunem mereu: Orice s-ar întâmpla, trebuie să mergi mai departe!. Și, credeți-mă că, 99,9 % din veteranii teatrelor de operații merg mai departe fără să se mai gândească la viața lor. Odată cu jurământul pentru țară am renunțat la prețuirea vieții noastre, pe primul loc este patria, drapelul, tricolorul și imaginea României”, a declarat Marius Apostol mândru de faptul că este militar român. 

Astăzi, alți cinci militari veterani care au fost răniți grav s-au reîntors în Afganistan pentru câteva zile. Astăzi, programul prin care au reușit să vadă iar baza Kandahar se numește „Recuperarea memoriei”. Este al doilea lot care vizitează baza după ce au urme adânci lăsate pe corp și în suflet. În octombrie 2016 a fost, în premieră pentru România, primul lot. Căpitanii George Olteanu și Dănuț Nicola, plutonierul adjutant principal Marius Apostol, plutonierii majori Nicușor Bica, Daniel Riza, Marius Barbu, Dumitru Paraschiva și plutonierii Ionuț Butoi și Adrian Crețu au fost primii nouă militari veterani ce au pășit iar pe pământul care le-a adus suferința ce-o poartă și azi cu ei, suferință ce le va fi partener toată viața. Programul de atunci s-a numit „Întoarcerea Veteranilor răniți în Teatrul de operații - Sindromul posttraumatic”.

Presa la acea vreme titra: „PREMIERĂ de Ziua Armatei. Veteranii răniţi s-au întors în Afganistan ca să îşi încheie misiunea” sau „Eroi înapoi pe câmpul de luptă din Afganistan” sau Eroi înapoi pe câmpul de luptă. 9 militari răniţi s-au întors în Afganistan pentru a încheia, simbolic, misiunea etc. Era o premieră, era o formă de respect pentru curajul celor nouă militari. 

Din ziare adunate

9 militari români, răniţi grav în Afganistan, s-au întors în teatrul de operaţiuni pentru a-şi încheia, simbolic, misiunea. Toţi au părăsit frontul în stare foarte gravă, evacuaţi de urgenţă.

Militarii veterani ai AMVVD mulțumeau generalului Nicolae Ciucă pentru ajutor. Da, atunci generalul Ciucă a susținut acest proiect de întoarcere a militarilor răniți la locul faptei deși alți generali s-au opus.

Generalul Ciucă a avut mult de tras cu semenii dar, până la urmă, a reuși să câștige și să susțină proiectul ascociației AMVVD și, să plece la drum cu cei nouă militari veterani răniți secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare Ștefan Tinca și șeful institului militar de psihologie, col. Doru Mărineanu. 

„Mulțumim d-lui General Nicolae Ciucă pentru susținerea proiectului AMVVD, acela de a trimite militari răniți în Teatrele de Operații înapoi în Afganistan pentru a ridica moralul celor aflați deja în misiune și pentru a sublinia puterea fizică și psihică a militarilor români. Onoare și Respect Armatei Române!”, scria pe pagina de facebook a AMVVD la acea vreme.

Vă mulțumim d-le General Nicolae Ionel Ciucă pentru susținerea și încrederea acordată militarilor răniți și vă asigurăm de întreaga noastră recunoștință și de faptul că nu vă vom dezamăgi., stă scris și acum pe siteul  amvvd.ro

La acea vreme, în 24 octombrie 2016, generalul Nicolae Ionel Ciucă posta pe pagina oficială de facebook:

„Delegație a M.Ap.N. și militari veterani răniți, în vizită în Afganistan

Cu prilejul Zilei Armatei României, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Ștefan Tinca, i-a vizitat pe militarii români aflați în misiune în teatrul de operații din Afganistan.

În premieră, nouă militari veterani răniți în Afganistan care erau în stare extrem de gravă în momentul evacuării medicale au revenit în acest teatru de operații pentru a se întâlni cu colegii lor aflați în prezent în misiune dar, mai ales, pentru a se putea întoarce din nou acasă conștienți și mândri că, în final, și-au încheiat misiunea.

Oficialii și veteranii au avut discuții cu militarii, au luat parte la pregătirea unei misiuni de luptă și au vizitat spitalul de tip ROL III din Kandahar. Pentru căpitanii George Olteanu și Dănuț Nicola, plutonierul adjutant principal Marius Apostol, plutonierii majori Nicușor Bica, Daniel Riza, Marius Barbu, Dumitru Paraschiva și plutonierii Ionuț Butoi și Adrian Crețu această vizită a reprezentat o dovadă de curaj și de tărie de caracter și, totodată, o etapă importantă a procesului lor de recuperare.”

Iată, astăzi, acest demers (proiect) al Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități «Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir» își are continuitatea. 

Amintim că, în prezent, Armata României are 920 de militari în misiuni internaționale, peste 600 dintre aceștia fiind la datorie în Afganistan.

În ultimii 20 de ani, 29 de militari români au căzut la datorie în teatrele de operații, aproape 180 fiind răniți în aceste misiuni.

Cristina Mathias

Articole recente - Cristina Mathias

Articole înrudite

Galerie de imagini

19 comentarii