Evenimentul zilei

Vi11242017

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Culinar Sfaturi cum să cumperi cafea de calitate

Sfaturi cum să cumperi cafea de calitate

27 Iulie 2016 - 

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vrei să cumperi o cafea bună, şi întrucât nu orice etichetă este o garanţie a calităţii, specialistul Jesse Kahn oferă sfaturi pentru a şti cum să achiziţionezi cea mai bună cafea de pe piaţă.


 1. Cumpără cafea boabe

Să macini cafeaua chiar înainte să o infuzezi este secretul unei ceşti grozave, spune Kahn. Este vorba de prospeţime.

2. De unde să cumperi

Nu e penurie de cafea la supermarket, aşadar ţine de tine să descoperi adevărata calitate. Atunci când cumperi direct de la roaster, poţi afla de la angajaţi multe informaţii preţioase despre cafea, ba mai mult, ai posibilitatea să o şi guşti. Iar cafeaua este cu siguranţă mai proaspătă.

3. Spune "nu" sertarelor

Aer, lumină, căldură şi umiditate - toate dăunează când vine vorba de cafea. Aşa că nu cumpăra cafea din recipiente ori sertare, de unde o poţi ambala singur în pungă. Caută mai degrabă cafeaua în pachete bine sigilate. Multe dintre acestea au valve speciale care eliberează gazele naturale ale cafelei, nepermiţând aerului să pătrundă în pungă.

4.Verifică data de prăjire

Mare atenţie la data când a fost prăjită cafeaua. Ar trebui să fie marcată pe pachet şi ideal ar fi să o alegi pe cea mai apropiată zilei în care cumperi. Aroma dispare destul de repede după ce ai deschis pachetul.

"Cafeaua de înaltă calitate, care a fost procesată bine şi este relativ proaspătă, aceea ar trebui să aibă un gust foarte bun şi la 30 de zile de când a fost prăjită", dezvăluie Kahn.

5. Nivelul prăjirii

Este vorba despre cât de mult şi la ce temperatură sunt prăjite boabele.

"Când prăjeşti, elimini umezeala şi caramelizezi unele dintre zaharurile moştenite de bobul de cafea", explică Jesse Kahn.

6. Ţara de origine

Sunt zeci de soiuri de cafea în întreaga lume şi toate au o aromă diferită. Există însă câteva generalităţi de care poţi ţine cont.

"Altitudinea, compoziţia solului, ploile, tot ce pătrunde în pământul în care creşte cafeaua contează", spune expertul.

Tipul bobului înseamnă mult şi trebuie să ţineţi cont că există două feluri principale: arabica si robusta. Arabica este considerată a fi de mai mare calitate. Mai ales atunci când o cumperi direct de la un specialist şi nu de la supermarket, spune Kahn.

7. Alte etichete

Single origin înseamnă că respectiva cafea provine dintr-un singur loc. Boabe mai mari denotă cel mai probabil că este din Etiopia. Însă totul devine şi mai credibil dacă are alături listată şi ferma de origine.

Sunt considerate boabe de cafea seminţele verzi aflate în interiorul fructului arborelui de cafea. Cum sunt ele apoi procesate joacă un rol important in aroma şi calitatea cafelei. Dacă vezi metoda de procesare înscrisă pe etichetă e un semn bun.

Procedeul umed, cel mai comun, înseamnă că fructul intră într-o maşinărie pentru a fi separată pulpa de boabe, care apoi sunt scufundate în apă pentru ca resturile nedorite sa fie îndepartate, urmând ca boabele să fie uscate. Stau în apă între câteva ore sau câteva zile. Schimbări ale aromei au loc în acest proces.

Procedeul uscat presupune că fructul este pus la uscat natural, înainte de a ajunge la boabe, tot acest proces conferindu-i o aromă distinctă, fructată.

8. Altitudinea contează

Poţi vedea altitudinea la care au crescut fructele arborelui de cafea listată pe etichetă. Cafeaua tinde să crească mai bine la anumite înălţimi. Cu cât mai sus, cu atât mai mari schimbările de temperatură de la zi la noapte, cu atât îi ia mai mult arborelui de cafea să crească şi să atragă nutrienţii din sol şi să dezvolte o aromă deosebită.

Asta nu înseamnă că toate cafelele crescute la altitudini înalte sunt superioare sau că iţi va plăcea gustul, dar este un alt detaliu pozitiv despre cel care produce cafeaua.

9. Depozitarea

Păstrează cafeaua într-un recipient etanş, opac, prin care să nu treacă deloc lumina. O poţi depozita şi în pungă, dar într-una pe care o poţi sigila.

Dacă foloseşti o cutie specială pentru cafea, asigură-te că o usuci inainte de a o reumple. Nu e cazul să depozitezi cafeaua în frigider. Umiditatea va pătrunde în cele din urmă şi îi va distruge aroma, scrie Mediafax.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu