Evenimentul zilei

Mie03202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Culinar România Analiză BIRN: România, pregătită să achiționeze armament de miliarde de dolari să își mărească efectivele cu mii de soldați

Analiză BIRN: România, pregătită să achiționeze armament de miliarde de dolari să își mărească efectivele cu mii de soldați Recomandat

14 Martie 2018 - 

România urmează să angajeze 6.500 de militari în armata sa și să achiziționeze arme și echipamente noi în valoare de miliarde de euro într-o campanie de achiziții fără precedent, după mai multe amânări ale guvernelor anterioare. 

Media

Armata României urmează să înceapă o campanie masivă de recrutare, în 2018, pentru a-și mări efectivele, după ce și-a majorat cheltuielile pentru apărare la două procente din PIB anul trecut, potrivit unei analize a portalului „Balkan Insight”, semnată de Ana Maria Luca.

De asemenea, se așteaptă să achiziționeze arme și echipamente în valoare de miliarde de euro pentru a se stabili ca unul dintre principalii aliați NATO în flancul estic al NATO.

În această săptămână, țara a găzduit „București 9”, o reuniune a miniștrilor apărării din nouă țări NATO, menită să sporească cooperarea pe flancul estic și în regiunea Mării Negre. Inițiativa diplomatică a demarat cu Polonia și România, la care s-au alăturat mai târziu alte țări din regiune.

"Așteptăm decizii importante în iulie, relevante pentru apărare și descurajare", a declarat marți ministrul apărării al României, Mihai Fifor, în cadrul unui conferințe de presă.

"România, precum Polonia, este implicată în negocieri substanțiale și dorim să fim un jucător activ, un jucător important atunci când deciziile importante sunt luate prin promovarea propriilor interese de securitate", a adăugat el.

Dar unii analiști spun că, în ciuda faptului că a făcut probabil cele mai mari achiziții de arme vreodată, Guvernul român se află într-o frenezie a strategiilor de achiziții și modernizare, deoarece nu a reușit să ia treptat acești pași atunci când ar fi trebuit.

România este în prezent printre cei șase membri ai NATO care au alocat 2% din PIB-ului lor pentru apărare, în conformitate cu dorințele exprimate de Alianță.

Dragos Sasu, un jurnalist român care care scrie despre domeniul apărării in regiune pentru mai multe instituții media, a declarat că, în ciuda respectării de către Romania a cerințelor NATO, faptul că Ministerul Apărării a avut prea multi miniștri în ultimii ani, fapt ce a încetinit reformele și achizițiile, așa că acum se grăbește să facă pentru timpul pierdut.  

Continuare AICI

Lasă un comentariu