Evenimentul zilei

Mie01162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Îngrijire Aviz pentru surate. Ce probleme putem avea din cauza parfumurilor

Aviz pentru surate. Ce probleme putem avea din cauza parfumurilor

16 August 2017 - 

Acasă, la serviciu, în maşină, în restaurante – peste tot suntem înconjuraţi de produse menite să dea o aromă plăcută mediului în care trăim, dar asta ne poate îmbolnăvi, spun medicii. De altfel această este una dintre cauzele înmulţirii alarmante a cazurilor de alergii. Care sunt cele mai periculoase substanţe din produsele parfumate, dar şi cât de sigure sunt variantele naturale?

Ştiaţi că oamenii îşi pot aminti un miros cu o acurateţe de 65% chiar şi după mai mulţi ani, în timp ce memoria vizuală ne poate „lăsă” imediat? În plus, circa 75% din emoţii sunt declanşate de mirosurile plăcute. Asta pentru că oamenii au până la 6 milioane de celule care detectează aromele. Nu este de mirare că producătorii adaugă parfum în orice. Astfel profitul lor este înfloritor, dar nu acelaşi lucru putem spune despre sănătatea noastră.

„În momentul în care noi vedem că se vinde hârtie igienică sau praf de spălat cu miros de iasomie, fiţi serioşi! Nu există aşa ceva! Se pun arome sintetizate în mod chimic în laboratoare”, spune Angela Laur, medic primar dermatolog şi aromo-terapeut .

„Cu cât ne expunem mai mult la parfumuri, cu atât creşte mai mult riscul de a face reacţii adverse”, afirmă Andreea Merticariu, medic specialist dermato-venerologie, conform Digi 24.

Principalul risc asupra sănătăţii este reprezentat de apariţia alergiilor.

Aici vorbim în special de parfumurile contrafăcute, ale căror ingrediente nu pot fi niciodată sigure, dar şi de parfumurile foarte ieftine.

„În primul rând, aromele calitative şi aromele naturale costă. Şi costă mult. Pentru a obţine un litru de ulei esenţial de trandafir sau de neroli sau de iasomie, avem nevoie între 3 şi 5 tone de petale de flori deci 3-5 tone de flori culese manual, deci e un proces destul de costisitor”, spune Angela Laur, medic primar dermatolog şi aromo-terapeut.

De aceea, primul pas pentru a deosebi o aromă naturală de una artificială este preţul, deşi nu întotdeauna este relevant. Fiţi atenţi şi ce scrie pe etichetă.

„Contează foarte mult şi cum se aplică produsul, dacă aplicarea este de lungă durata, cum este în cazul parfumului care rămâne pe piele, cu atât avem un risc mai mare de dermatită faţă de un produs care se îndepărtează rapid de pe piele. Aici am putea vorbi despre săpun parfumat”, afirmă Andreea Merticariu, medic specialist dermato-venerologie.

„În momentul în care noi punem pe piele un produs cosmetic, un parfum, ulei volatil sau inhalăm o substanţă aromată, un parfum, un ulei volatil, fie un spray deodorant, toate aceste substanţe active din acest produs în stare nemodificată ajung în sângele nostru şi în sistemul limfatic. Cu cât mai multe chimicale sunt în acel produs, cu atât acele chimicale ne invadează corpul şi cresc probabilitatea dezvoltării reacţiilor alergice”, adaugă Angela Laur, medic primar dermatolog şi aromo-terapeut.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să mai folosiţi parfum, săpun, detergenţi de rufe sau odorizante pentru camera. Încercaţi să le evitaţi pe cele care conţin doar substanţe sintetice sau să le înlocuiţi cu unele naturale.

Substanţe de evitat: cinnamic alcohol; cinnamic aldehyde; hydroxycitronellal; lyral; citral; farnesol; citronellol; hexyl cinnamic aldehyde; coumarin.

Sursa: exquis.ro

 

Lasă un comentariu