Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Îngrijire Studiu: Moştenirea genetică influenţează modul în care ne bronzăm, dar și riscul de cancer de piele

Studiu: Moştenirea genetică influenţează modul în care ne bronzăm, dar și riscul de cancer de piele

09 Mai 2018 - 

O echipă de cercetători din Marea Britanie a descoperit de ce unele persoane cu pielea deschisă la culoare suferă arsuri solare în timp ce altele, care au aceeaşi nuanţă a tenului, se bronzează. În spatele acestui fenomen s-ar afla anumite gene. 

„Dacă pielea unei persoane răspunde la expunerea la soare prin bronzare sau prin arsuri solare (este un fenomen) determinat, cel puţin parţial, de variaţiile din anumite regiuni genomice („loci”)”, se arată într-un comunicat emis de cercetători, citat de Agerpres. Studiul publicat are o relevanţă deosebită pentru cercetarea cancerului. Acesta demonstrează că moştenirea genetică favorizează arsurile solare şi amplifică riscul de a dezvolta melanom.

Grupul de populaţie inclus în studiu - persoane cu pielea albă, rezidente în Marea Britanie - sunt cele mai afectate de cancerul de piele, „cel mai frecvent tip de cancer” din această ţară. În urma analizei datelor prelevate de la peste 121.000 de persoane, geneticienii au stabilit la 20 numărul regiunilor genomice cunoscute pentru amplificarea riscului de apariţie a arsurilor solare şi melanomului.

Pentru publicul larg, aceste concluzii reamintesc un fapt evident: cu cât o persoană prezintă o tendinţă mai mare de a se arde rapid la soare cu atât trebuie să îşi protejeze mai bine pielea de efectele razelor. „Oamenii au tendinţa să uite că arsurile solare sunt cu adevărat periculoase (...) Sperăm că ştiind că există o legătură genetică între arsuri şi cancerul de piele îi poate încuraja să ducă o viaţă sănătoasă, fără expunere excesivă”, a subliniat specialistul în genetică Mario Falchi de la King's College din Londra, unul dintre autorii cercetării.

Fără nicio surpriză, cea mai mare frecvenţă a genelor ce determină un risc ridicat de cancer de piele a fost observată la persoanele roşcate. 

Lasă un comentariu