Evenimentul zilei

Ma08042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Îngrijire Ai păr alb în cap prea devreme? Vezi de ce

Ai păr alb în cap prea devreme? Vezi de ce

25 Ianuarie 2020 - 

Albirea părului – Melanina, pigmentul care dă culoarea pielii, părului, ochilor, este produsă de celule numite melanocite, aşezate în jurul rădăcinii firului de păr. Odată cu vârsta, melanocitele produc tot mai puţin pigment, astfel că firul devine mai puţin colorat până când ajunge complet alb.

Albirea părului – Totuși, dacă firele de păr albe apar înainte de vârsta de 30 de ani, este un semnal de alarmă.

Dacă înainte părul gri reprezenta un motiv de îngrijorare pentru bărbați, în ziua de azi este considerat destul de atrăgător, iar femeile par să aprecieze mai mult bărbații care au părul grizonat. Totuși, cauzele albirii părului sunt numeroase, însă cel mai probabil foarte multe persoane albesc din cauza stresului.

Albirea părului este cauzată de slăbirea melanocitelor, cunoscută sub denumirea de „stres oxidativ”. Se întâmplă tuturor celulelor noastre, caparte a procesului de îmbătrânire. Practic, organismul ne îmbătrânește și nu mai poate lupta împotriva anumitor molecule.

Oamenii de ştiinţă spun că celulele stem melanocite sunt esenţiale pentru culoarea părului. Pierderea treptată a celulelor stem melanocite duce la pierderea pigmentului, explică experţii. Potrivit acestora, hormonii de stres pot afecta melanocitele, iar părul ce pierde o parte din aceste celule devine gri, iar podoaba capilară care a pierdut în întregime acest pigment este albă.

În plus, cercetătorii au observat că o altă problemă apărută în perioadele stresante este aceea că părul se va opri din creştere şi intră într-o fază de odihnă. După depăşirea momentelor neplăcute, podoaba capilară îşi va relua creşterea.

Albirea părului – Alte cauze ale albirii părului ar putea fi:

– Factorul genetic

Acesta este unul dintre factorii principali care determină la ce vârstă îşi va pierde părul pigmentul.

– Dezechilibrul hormonal

– Condiţiile medicale

Următoarele probleme medicale pot duce de asemenea la încărunţirea prematură a părului:

– deficitul sever de vitamina B12;

– tulburări ale glandei tiroide;

– sindromul Werner

– anemia pernicioasă

– vitiligo

 

– Toxicitatea,  expunerea la poluare şi anumite chimicale periculoase.

Lasă un comentariu