Evenimentul zilei

Lun05272019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Îngrijire Panorama Donna Strickland este prima femeie care câștigă Premiul Nobel pentru Fizică în ultimii 55 de ani

Donna Strickland este prima femeie care câștigă Premiul Nobel pentru Fizică în ultimii 55 de ani

02 Octombrie 2018 - 

Cercetătorul american Arthur Ashkin a primit Premiul Nobel pentru pensete optice și aplicațiile în domeniul sistemelor biologice.

Francezul Gerard Mourou și canadiana Donna Strickland au primit Premiul Nobel pentru metoda lor de a genera pulsuri optice și ultrascurte și de înaltă intensitate.
Andrea Taroni, editor al revistei Nature Physics, remarcă faptul că Donna Stickland este prima femeie care câștigă Premiul Nobel pentru Fizică în ultimii 55 de ani. În anul 1963, Maria Goeppert-Mayer (SUA) a câștigat distincția, alături de fizicienii Eugene Paul Wigner (SUA și Ungaria) și J. Hans D. Jensen (Germania de Vest).
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne pentru contribuţiile decisive la detectorul LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) şi pentru observaţiile privind undele gravitaţionale”
Luni, Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat ames P. Allison şi japonez Tasuku Honjo, pentru descoperirile lor în domeniul terapiei anticancer.
Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, iar vineri, cel pentru pace.

Lasă un comentariu