Evenimentul zilei

Ma01222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Îngrijire Anunt Anunț pentru moldovenii care lucrează în România. Și 30 aprilie va fi zi liberă

Anunț pentru moldovenii care lucrează în România. Și 30 aprilie va fi zi liberă Recomandat

12 Aprilie 2018 - 

Ziua de luni, 30 aprilie va fi declarată zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, pentru a face "punte" cu data de 1 mai. Guvernul romțn avizează o nouă zi nelucrătoare pentru acest an, a anunțat astăzi premierul Viorica Dăncilă, în ședința Executivului.

 

Astfel, bugetarii vor  avea parte de o minivacanță de patru zile. 

Proiectul de hotărâre în acest sens a fost aprobat joi, în şedinţa de Guvern. 

În anul 2018 vom avea 15 sărbători legale, dintre care 12 zile nelucrătoare vor pica în timpul săptămânii.

În România, Codul Muncii prevede existența a 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Dintre acestea, numărul maxim de zile libere care pot fi în timpul săptămânii este de 12, în condițiile în care prima zi de Paște și prima zi de Rusalii pică mereu duminica. Anul acesta, cele 14 zile libere din 2018 legale pică după cum urmează:

1 ianuarie — Anul Nou

2 ianuarie — Anul Nou

24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române

6 aprilie 2018 (vineri) Vinerea Mare

8 aprilie 2018 (duminică)  — Paștele

9 aprilie (luni) — Paștele

1 mai — Ziua Muncii

27 mai (duminică) — Rusalii 

28 mai (luni) — Rusalii

1 iunie - Ziua Copilului

15 august — Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie — Sfântul Andrei

1 decembrie — Ziua Națională a României

25 decembrie — Crăciunul

26 decembrie  — Crăciunul

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

De remarcat este faptul că Ziua Națională a României, cea în care va fi sărbătorit Centenarul, va pica într-o zi de sâmbătă, drept urmare românii vor avea în 2018 11 zile libere în timpul săptămânii.

Salariații bugetari vor avea parte iar de o minivacanță în 2018 când data de 1 mai pică într-o marți. Autoritățile au declarat liberă și ziua de 30 aprilie (luni), pentru a le permite angajaților să își lege ziua liberă legală cu weekendul. În România, mai există o altă minivacanță și la început de iunie, când Ziua Copilului pică într-o zi de vineri, dar și la sfârșitul lui noiembrie, pentru că ziua de 30 noiembrie 2018, adică Sfântul Andrei, va fi sărbătorită tot într-o zi de vineri.  

De altfel, și pe finalul lui 2018 este posibil ca angajații de la stat să primească liber și în zilele de 27,28 și 29 decembrie, zile care vor fi recuperate în ianuarie 2019, prin program prelungit. Dacă această propunere va fi aprobată, angajații vor intra în vacanță vineri, pe 21 decembrie, urmând să revină la serviciu abia pe data de 3 ianuarie 2019.

Există însă și persoane care sunt obligate să lucreze chiar și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală. În acest caz, angajații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească „un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, după cum prevede Codul muncii.

Vizate sunt persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică, care au un program special în zilele de sărbătoare legală.

De asemenea, nu primesc zile libere nici cei încadrați în „locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.

Lasă un comentariu