Evenimentul zilei

Joi10182018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Medicină alternativă Care aditivi sunt sănătoşi şi care periculoşi, nitriții sau nitrații?

Care aditivi sunt sănătoşi şi care periculoşi, nitriții sau nitrații?

02 Mai 2017 - 

Cu siguranţă ţi-ai aruncat ochii pe eticheta produselor şi ai văzut pe lista de ingrediente cuvintele nitraţi şi nitriţi. Însă, nu de fiecare dată aceştia indică un aditiv alimentar periculos. Află care ste diferenţa între nitraţi şi nitriţi!

Nitriții și nitrații sunt substanțe chimice care se găsesc în stare naturală în pământ, apă, plante și chiar în organismul uman.  Una dintre cele mai cunoscute forme este sarea, folosită de secole pntru a conserva carnea. Nitriții împiedică grăsimea din carne să râncezească și înhibă astfel apariția unor bacterii periculoase, precum listeria sau bacteria care provoacă botulismul. Însă, atunci când carnea este preparată la o temperatură mai mare de 160 de grade, nitriții de sodiu se transformă în nitrosamine, substanțe cu potențial cancerigen.

Legumele, cele mai bogate în nitrați
Pe de altă parte, nitrații nu sunt folosiți în special pentru conservarea vreme îndelungată a legumelor, în special cele verzi, cum sunt varza, pătrunjelul, țelina, ardeii verzi și andivele. Nitrații ajung în plante prin intermediul apei din sol, a fertilizatorilor și a nitrogenului din atmosferă.

Când sunt benefici
Nitriții sunt esențiali pentru organism. Însuși corpul nostru produce nitriți, mai exact pentru fiecare kilogram din corp se produce un miligram de nitriți. Atunci când mâncăm nitrați, bacteriile din gura noastră îi transformă în nitriți, care mai apoi devin oxizi nitrici, esențiali pentru relaxarea vaselor de sânge și creșterea sanguin.
Atât timp cât nu sunt consumați în exces, nitriții nu sunt periculoși pentru sănătate. Când limita admisă este depășită, aceștia pot avea risc cancerigen, în special cancer la stomac.

Lasă un comentariu