Evenimentul zilei

Vi10192018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Medicină alternativă Care este reacția la nesomn a celulelor din creier

Care este reacția la nesomn a celulelor din creier

19 Iunie 2017 - 

Persoanele deosebit de obosite simt, cu siguranţă, că li s-a diminuat capacitatea cerebrală. Un nou studiu arată că privarea cronică de somn poate determina creierul să se mănânce singur.

 

Cercetările, conduse de Michele Bellesi de la Universitatea Politehnică din Ancona, Italia, au analizat creierele unor şoareci care au trecut de perioade de somn regulat, treziri spontane, privare de somn şi privare cronică de somn.

Folosind un scanner şi un soft special, savanţii au măsurat procesele din sinapsele şi celulele din cortexul frontal al şoarecilor. Studiind în special celulele numite astrocite, cercetătorii au observat că în cazul şoarecilor privaţi de somn activitatea acestor celule era accentuată. Astrocitele încep să rupă tot mai multe fragmente din creier.

Coordonatorul studiului a subliniat că „s-a demonstrat pentru prima oară că din cauza lipsei somnului astrocitele mănâncă, într-adevăr, porţiuni din sinapse“. Michele Bellesi spune, însă, că acest fenomen bizar nu este neapărat ceva rău, pentru că ar putea fi vorba doar despre o metodă a creierului de a se „curăţi“ de „resturi“ vechi. „Sinapsele din creierul nostru sunt ca niște piese de mobilier, care la un moment dat se degradează. Astfel, ele au mai multă nevoie de a fi curățate, eventual eliminate“, precizează Bellesi.

Neuronii deteriorați sunt eliminați

Studiul a cercetat şi efectele asupra celulelor microgliale, care reprezintă aproape 15% din celulele din creier. Aceste celule caută şi elimină neuronii deterioraţi sau agenţii inutili din creier, dar şi din măduva spinării.

Noile cercetări au demonstrat că lipsa cronică de somn (în acest caz şoarecii au fost ţinuţi treji cinci zile la rând) duce la creşterea activităţii acestor celule microgliale. Aceste rezultate sunt cu atât mai importante cu cât se ştie deja că o activitate continuă, chiar şi la nivel redus, a acestor celule poate duce la serioase tulburări ale creierului, spune Michele Bellesi: „Deja se știe că o activitate intensă a celulelor microgliale a fost observată în cazul bolii Alzheimer sau alte afecțiuni neurologice“. 

În concluzie, studiul arată că prea puține ore de somn, adică mai puţin de şase ore pe noapte, pot duce la apariția unor boli de inimă şi pot favoriza riscul de deces la persoane care suferă de diabet zaharat și boli cardiovasculare.

Lasă un comentariu