Evenimentul zilei

Joi08062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Medicină alternativă Externe La Hong Kong protestele au degenerat, 11 manifestanţi au fost arestaţi şi 22 de poliţişti sunt răniţi

La Hong Kong protestele au degenerat, 11 manifestanţi au fost arestaţi şi 22 de poliţişti sunt răniţi

13 Iunie 2019 - 

Protestele contra proiectului de lege care ar permite extrădarea suspecţilor din Hong Kong către China continentală au degenerat, poliţia arestând miercuri şi joi 11 persoane şi făcând uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa demonstranţii, relatează Reuters şi dpa.

Proiectul noii legi, a cărui dezbatere în a doua lectură a fost miercuri amânată sine die de legislativul din Hong Kong, a atras critici din partea ţărilor occidentale, care pun sub semnul întrebării justiţia chineză, una opacă şi profund politizată, şi cred că această reformă va afecta negativ imaginea internaţională şi atractivitatea teritoriului semiautonom.
Şeful poliţiei din Hong Kong, Lo Wai-chung, a spus că ceea ce a început miercuri ca o adunare paşnică a degenerat, protestatarii ''acţionând violent, într-o manieră organizată''.
Reprezentantul poliţiei hong-kongheze a precizat că autorităţile locale nu iau în calcul să solicite ajutorul armatei chineze. ''Avem suficient personal, suficientă forţă pentru a ţine situaţia sub control'', a explicat Lo Wai-chung.
''Nu am avut altă soluţie decât să sporim utilizarea forţei'', a spus el, la o zi după ce poliţia a folosit gaze lacrimogene.
Amnesty International şi alte organizaţii pentru drepturile omului au condamnat ceea ce au numit folosirea unei forţe excesive de către poliţie, în timp ce purtătoarea de cuvânt a Biroului ONU pentru drepturile omului de la Geneva a anunţat că urmăreşte atent situaţia din Hong Kong.
Presiunile diplomatice sunt în creştere după ce lideri precum premierul britanic Theresa May şi preşedintele american Donald Trump au reacţionat faţă de evenimentele din Hong Kong.
La rândul său, Uniunea Europeană s-a declarat îngrijorată de proiectul de reformă privind extrădarea din Hong Kong şi a cerut o consultare publică pe acest subiect.
De partea sa, China a denunţat joi ceea ce a numit ''o ingerinţă'' a Uniunii Europene în problemele din Hong Kong. ''Nicio ţară, nicio organizaţie şi niciun individ nu au dreptul de a se amesteca'' în afacerile Hong Kong-ului ''care sunt exclusiv afaceri interne chineze'', a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Geng Shuang.

Lasă un comentariu