SUA au remarcat faptul că România a îndeplinit cele trei condiționalități pe care le are în NATO: alocă 2 % din PIB pentru Apărare, pentru al doilea an, este prezentă în teatrele de operații cu 700 de militari și își atinge țintele de capabilități la care s-a angajat. Săptămâna trecută, Executivul de la București a aprobat proiectul privind achiziția sistemelor americane de rachete HIMARS.
„Principala problemă pe care am abordat-o cu secretarul american al apărării James Mattis a fost legată de ideea aceasta prin care am solicitat ca pe agenda summitului NATO să se găsească un punct distinct referitor la situaţia de la Marea Neagră. O a doua temă importantă a fost faptul că am solicitat sprijin din partea SUA pentru un proiect pe care România doreşte să-l deruleze.
România s-a oferit să găzduiască unul dintre cele 3 comandamente pe care NATO urmează să le înfiinţeze. România poate fi un jucător extrem de important în momentul în care vom avea pe teritoriul ţării un comandament terestru. (n.r., întrebare: Înţeleg că l-aţi invitat şi în România?) I-am adresat invitaţia secretarului Mattis să viziteze România. M-a asigurat că în acest an cu siguranţă vom avea o vizită din partea domniei sale", a declarat Fifor pentru TVR.
România și SUA și-au intensificat parteneriatul în zona Mării Negre în ultimii ani, Washingtonul apreciind rolul pe care Bucureștii în joacă în asigurarea securității flancului sud-estic al NATO la Marea Neagră.