Evenimentul zilei

Mie10242018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Nutriție Aviz pentru cafegii: Cafeaua din GHINDĂ, cu proprietăţi antioxidante, brevetată de o studentă de la Cluj

Aviz pentru cafegii: Cafeaua din GHINDĂ, cu proprietăţi antioxidante, brevetată de o studentă de la Cluj

30 Martie 2017 - 

Ioana Cozma, studentă în anul IV la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a inventat o băutură din ghindă care poate înlocui cu succes cafeaua şi care are proprietăţi antioxidante. Ea a precizat că a folosit pentru producerea noii băuturi ghindă din stejar roşu, recoltată toamna trecută, scrie exquis.ro.

„Eu nu sunt consumatoare de cafea şi ne-am gândit să obţinem o băutură similară cafelei, boabele de cafea fiind înlocuite cu ghindă. Procesul de obţinere a noii băuturi presupune uscarea ghindei, decojirea, prăjirea la temperaturi în jur de 200 de grade şi măcinarea, care duce la obţinerea pudrei de ghindă. În urma unei analize senzoriale a rezultat că cea mai bună ghindă este cea prăjită la 200 de grade timp de 20 de minute, aceasta având un gust şi o aromă similare cafelei. Pudra rezultată în urma măcinării se pune la expresor în care este apă, se pune la foc şi rezultă băutura. Această băutură nu conţine cafeină, însă poate înlocui cafeaua, având proprietăţi energizante ca ale cafelei, este bogată în vitaminele A şi E, dar şi în antioxidanţi puternici”, a spus studenta pentru Mediafax.

Ioana Cozma lucrează la această invenţie din toamna anului trecut, studiul constituind lucrarea sa de licenţă.

„Vreau să demonstrez că această băutură din ghindă poate înlocui cafeaua. Are un gust amărui, asemănător cafelei, însă aroma ei ne duce cu gândul la ciuperci de pădure. Se poate servi cu zahăr şi lapte condensat. Băutura a fost prezentată recent la salonul de inventică ProInvent de la Cluj-Napoca şi se află în proces de brevetare”, a subliniat studenta.

Vlad Mureşan, şef lucrări în cadrul USAMV Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, că ideea de a utiliza ghinda a venit în contextul creşterii populaţiei globului, astfel că se caută surse sustenabile, alternative, de materii prime.

„Ghinda este fructul stejarului, se consumă din cele mai vechi timpuri. Are proprietăţi antioxidante ridicate datorită conţinutului de polifenoli şi taninuri, compuşi benefici sănătăţii umane, iar băutura rezultată poate înlocui cafeaua pentru consumatorii care nu doresc să aibă cafeină şi poate fi un tonifiant general al organismului”, a explicat Mureşan.

Acesta a menţionat că o astfel de băutură este mai ieftină decât cafeaua, ţinând cont de faptul că materia primă, adică ghinda, este locală. 

 

Lasă un comentariu