Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Nutriție Cum să speli fructele că să scapi de pesticidele de pe coajă? Oamenii de știință au găsit soluția

Cum să speli fructele că să scapi de pesticidele de pe coajă? Oamenii de știință au găsit soluția

29 Ianuarie 2018 - 

Tot ceea ce îți trebuie este un ingredient simplu, iar în acest fel vei îndepărta pesticidele de pe fructele tale preferate.

Poate nu te-ai fi gândit la asta, dar după ce vei citi despre concluziile celui mai recent studiu din domeniu, este posibil să începi să îți speli fructele și legumele mai bine. De ce? Pentru că fructele și legumele tale preferate sunt probabil „acoperite” de pesticide.

Dacă până acum doar spălai cu puțină apă un măr dulce, înainte de a-l servi că gustare, trebuie să știi că nu ți-ai făcut nicio favoare. Se pare că există o singură modalitate corectă de a spală și de a îndepărta pesticidele de pe fructele tale – și ai nevoie de un ingredient obișnuit, de uz casnic, pentru ca „magia” să se întâmple.

Potrivit unui studiu recent publicat în „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, folosirea bicarbonatului de sodiu este cea mai bună metodă de a scapă de acele substanțe chimice nedorite de pe fructele pe care le mănânci. Oamenii de știință, scrie rd.com, au aplicat trei metode diferite de spălare la un lot de mere Gala: înălbitor, bicarbonat de sodiu sau apă simplă de la robinet. Apoi cercetătorii au urmărit nivelurile pesticidelor pe parcursul procesului.

Iată ce au descoperit ei: merele care au fost lăsate la înmuiat într-o soluție făcută dintr-o concentrație de 1% bicarbonat de sodiu și multă apă, vreme de 8 minute, au avut în mod semnificativ mai puține pesticide pe suprafața lor, comparativ cu merele care au fost lăsate în celelalte două zone, în soluție de înălbitor sau în apă de la robinet. După 12–15 minute de înmuiere, aproape toate reziduurile de pesticide au dispărut de pe mere.

De ce funcționează bicarbonatul de sodiu, dintre toate variantele?

Se pare că bicarbonatul de sodiu (folosit în gastronomie, precum și pentru curățare sau că ingredient în pasta de dinți) este foarte bun la descompunerea a două tipuri de pesticide, în special: tiabendazolul și phosmetul. Dar această nu este, în mod deosebit, o abordare care se potrivește în toate cazurile, pentru că bicarbonatul de sodiu s-ar putea să nu aibă același efect asupra altor substanțe chimice.

În plus, bicarbonatul de sodiu nu poate ajunge la pesticidele care au pătruns în coajă fructelor, chiar dacă produsul a fost spălat. Cu alte cuvinte, „soluția nu este o garanție a unei gustări care nu conține deloc pesticide”, scrie Popular Science. Cu toate acestea, nu strică să încerci să îți speli merele cu o soluție din bicarbonat de sodiu și apă.

Nu ai timp (sau nu ai răbdare) să îți lași fructele la înmuiat, ca să scapi de pesticide? Oamenii de știință spun că stropirea fructelor cu un pic de bicarbonat de sodiu, în combinație cu spălarea normală, este o alternativă bună. Iar dacă vrei să eviți produsele cu pesticide, poți opta pentru fructe sau legume ecologice (cele de proveniență organică).

Sursă: exquis.ro

 

 

Lasă un comentariu