Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Nutriție Impactul consumului de ouă asupra riscului cardiovascular/STUDIU

Impactul consumului de ouă asupra riscului cardiovascular/STUDIU

11 Mai 2018 - 

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney și-au propus să clarifice informațiile contradictorii cu privire la consumul de ouă și impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra sănătății sistemului cardiovascular.

Noul studiu arată că o dietă alimentară ce conține 12 ouă pe săptămâna pe o durata de un an nu poate crește factorii de risc cardiovascular la persoanele care suferă de diabet, pre-diabet sau diabet zaharat de tip II. Noile constatări au fost publicate recent în revista de specialitate "The American Journal of Clinical Nutrition," informează sciencedaily.com.

În stadiul inițial al studiului, care s-a desfășurat pe o perioada de trei luni, participanților li s-a propus să își mențină greutatea corporală adoptând fie o dietă alimentară bogată în ouă (aproximativ 12 pe săptămâna), fie o dietă cu un conținut scăzut de ouă (maxim două ouă pe săptămâna).

Din interpretarea și compararea analizelor medicale, specialiștii au ajuns la concluzia că ambele diete alimentare au avut aceiași markeri de risc cardiovascular.

În cea de-a două faza a studiului, participanții au continuat dietele alimentare adoptate cu scopul de a pierde în greutate. Timp de șase și până la 12 luni, aceștia au efectuat analize medicale pentru identificarea factorilor de risc cardiovascular.

"Pe tot parcursul studiului, niciunul dintre cele două grupuri de participanți nu a prezentat modificări la nivelul indicatorilor de risc cardiovascular, iar în cea de-a doua etapă a studiului, participanții au reușit să piardă în greutate, așa cum și-au propus, indiferent de aportul de ouă din dieta lor", declară dr. Nick Fuller, cercetător în domeniul nutriției în cadrul Universității din Sydney.

Constatări asupra siguranței consumului de ouă pentru diabetici

În ciuda recomandărilor făcute public pe tema siguranței consumului de ouă în rândul persoanelor care suferă de diabet sau a celor predispuși acestei boli, cercetarea de față arată că abținerea de la consumul de ouă nu este necesară, cu atât mai mult cu cât ouăle fac parte dintr-o dietă alimentară sănătoasă.

"O dietă sănătoasă se traduce prin înlocuirea grăsimilor săturate (obținute din unt) cu grăsimile mononesaturate și polinesaturate (spre exemplu, avocado, ulei de măsline)", explică autorul principal al studiului.

Analizele efectuate pe parcursul cercetării au investigat o gama largă de factori de risc cardiovascular, inclusiv nivelul de colesterol, nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială. Datele studiului arată că nu există diferențe semnificative în ceea ce privește rezultatele analizelor celor două grupuri de participanți.

"Deși ouăle sunt bogate în colesterol dietetic - iar persoanele ce suferă de diabet de tip II tind să aibă un nivel ridicat de colesterol lipoprotein LDL - acest studiu sprijină cercetările efectuate anterior, care arată că adoptarea unei diete alimentare bogată în ouă nu influențează nivelul colesterolului în rândul consumatorilor", explică dr. Fuller.

Diferențele dintre cele două tipuri de dietă nu au avut niciun impact nici asupra greutății participanților. 

"În mod surprinzător, participanții din cele două grupuri au pierdut în greutate în mod echivalent și au continuat să piardă în greutate și după cele trei luni de test", conchide autorul principal al studiului.

Sursa: medlife.ro

 

 

Lasă un comentariu