Evenimentul zilei

Ma05212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Nutriție Personalizarea dietei în funcție de genetică/STUDIU

Personalizarea dietei în funcție de genetică/STUDIU

31 Iulie 2018 - 

Recomandările dietetice personalizate în funcție de informațiile genetice sunt, în prezent, o tendință populară pentru a adopta un stil de viață sănătos. Însă cât de precise sunt aceste recomandări?

Un nou studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Munchen, ce analizează sistematic articolele științifice publicate până în prezent pe această tema arată că nu există dovezi clare privind efectul factorilor genetici asupra numărului de calorii consumate sau nivelului de carbohidrați și grăsimi din dietă alimentară, informează tum.de.

Obezitatea, o problemă globală

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 39% dintre adulții ce trăiesc în zona UE suferă de supraponderabilitate.

În Germania mai mult de 50% dintre adulți sunt supraponderali și aproape o cincime suferă de obezitate, potrivit oamenilor de știință de la Institutul Robert Koch.

Care sunt cauzele obezității

Cauzele principale ale acestei probleme se datorează, în primul rând, stilului de viață modern, caracterizat prin activitate fizică redusă și consumul de alimente bogate în calorii.

De asemenea, factorii genetici joacă un rol important în declanșarea obezității. Până în prezent au fost identificate aproximativ o sută de gene ce sunt asociate indicelui de masă corporală.

Cu toate acestea, modul în care aceste gene funcționează, precum și mecanismele biologice ce stau la baza acestora, sunt în continuare, în cea mai mare parte, necunoscute.

De aceea, examinarea relației dintre factorii genetici și nutriție ne poate ajută să înțelegem dacă genele asociate indicelui de masă corporală ar putea juca un rol central în nutriție.

Este dieta alimentară personalizată genetic o opțiune valabilă pentru o viață sănătoasă? 

Conform cercetărilor din domeniu și al stadiului actual al expertizei de specialitate, în prezent nu există dovezi care să arate că personalizarea dietei alimentare în funcție de moștenirea genetică este o bună alternativă.

Ce aflăm din literatura de specialitate

Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au selectat și analizat cel puțin 10 mii de articole științifice legate de acest subiect. Dintre acestea, 39 de articole de specialitate au analizat relația dintre factorii genetici și consumul total de calorii, carbohidrați și grăsimi.

"Pe parcursul analizei studiilor de specialitate am observat frecvent asocieri între genele legate de indicele de masă și grăsimea corporală (FTO) și genele receptorului melancortin 4 (MC4R). Există indicii ale unei relații ce are loc între aceste două gene și consumul total de calorii," explică Dr. Christina Holzapfel de la Institutul de Medicină Nutriționala din cadrul Universității Tehnice din Munchen.

"Cu toate acestea, există dovezi limitate privind relația dintre gena FTO și aportul redus de energie, precum și în ceea ce privește relația dintre gena MC4R și creșterea aportului de calorii din dietă alimentară," adaugă autoarea principala a studiului.

Prin urmare, până în prezent nu au fost observate indicii concludente conform cărora anumiți factori genetici sunt asociați cu numărul total de calorii, carbohidrați sau grăsimi din dietă alimentară. 

Nivelul de cercetare actual este prea limitat pentru a putea permite emiterea unor recomandări nutriționale individuale bazate pe informațiile genetice pentru gestionarea greutății, arată raportul cercetătorilor. 

"O analiză detaliată a fenotipurilor umane, precum și o pre-analiză genetică a participanților sunt condițiile necesare pentru a determina cum interacționează factorii genetici în dieta alimentară pentru a controla greutatea corporală", conchid autorii studiului.

Sursa: medlife.ro

 

 

Lasă un comentariu