Evenimentul zilei

Mie02192020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Nutriție Nutriţioniştii spun că efectele exagerările din perioada sărbătorilor pot reveni uşor şi repede la normal, fără vinovăţie şi cântar

Nutriţioniştii spun că efectele exagerările din perioada sărbătorilor pot reveni uşor şi repede la normal, fără vinovăţie şi cântar

02 Ianuarie 2019 - 

Nutriţioniştii spun că efectele exagerările din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă neobişnuite, porţii mari şi gazde care nu se pot refuza, pot fi depăşite "uşor şi rapid", fără panică, atitudine de autopedepsire, fără cântar sau înfometare, prin strategii simple şi uşor de aplicat.

Nutriţionistul ne recomandă să începem recuperarea după Sărbători printr-o curăţenie în frigidere. "La noi la români, după Sărbători rămân cantităţi uriaşe de mâncare, motiv pentru care se găsesc mereu scuze şi se continuă astfel excesele culinare. Există întotdeauna persoane care au nevoie de ajutor şi acesta ar fi un moment bun de a le face un bine acestora donându-le mâncarea rămasă. Tot bine ne facem şi nouă, pentru că un frigider lipsit de ispite înseamnă o recuperare mai uşoară după Sărbători", spune Lygia Alexandrescu.
Potrivit acesteia, o dietă fadă sau de înfometare este cea mai păguboasă alegere, pentru că rezultatele se obţin rapid, însă ele nu sunt de durată. După Sărbători trebuie să se revină la o dietă echilibrată, uşor redusă caloric, pentru a corecta efectul exceselor alimentare din această perioadă. Este foarte utilă şi recomandată o mărire a cantităţilor de alimente bazice, alcaline. Din dieta întregii familii nu trebuie să lipsească legume şi fructele proaspete, cereale integrale bogate în fibre, proteinele de natură superioară din peşte şi lactate fermentate (chefirul, sana, laptele bătut).
Ea spune că în această perioadă trebuie să fim prieteni cu apa şi ceaiul de plante. "Apa şi ceaiul de plante cu lămâie sunt principalii reprezentanţi ai lichidelor care hidratează şi menţin sănătatea. "Din punct de vedere cantitativ, pentru majoritatea oamenilor care trăiesc într-un climat cu temperatură şi umiditate echilibrate, 30 ml /kg corp/zi de apă ar putea fi suficienţi pentru o buna desfăşurare a proceselor vitale. În cazul special al regimurilor alimentare de re-echilibrare, consumul de apă este cardinal întrucât în faza iniţială a regimului se pierde în special apa care trebuie să fie înlocuită pentru a evita deshidratarea. Apoi viteza cu care ardem calorii este un proces chimic care cere prezenţa apei. De asemenea, apa ajută la eliminarea deşeurilor acumulate în colon şi un aport suficient de apă ajută la prevenirea constipaţiei. În acelaşi timp, apa nu trebuie folosită ca substitut alimentar sau pentru a linişti apetitul", explică nutriţionistul.
"Mişcarea înseamnă sănătate, vitalitate şi echilibru şi a face mişcare înseamnă inclusiv a merge. Din ce în ce mai multe studii clinice confirmă tot mai multe beneficii ale simplului mers pe jos: îmbunătăţeşte activitatea cardiacă, circulaţia sanguină, stimulează arderile şi creşte viteza metabolică, ajută la scăderea în greutate, îmbunătăţeşte digestia, reduce stresul, încetineşte procesul de îmbătrânire, îmbunătăţeşte memoria şi starea de bine", ne mai sfătuieşte medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.

Lasă un comentariu