Evenimentul zilei

Sam07112020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Nutriție Bananele - fructele preferate de mulți oameni care uneori sunt periculoase la anumite persoane. Vezi de ce cei care au insuficienţă renală nu ar trebui să le consume

Bananele - fructele preferate de mulți oameni care uneori sunt periculoase la anumite persoane. Vezi de ce cei care au insuficienţă renală nu ar trebui să le consume

24 Februarie 2019 - 

Bananele sunt preferate de multe persoane pentru gustările dintre mesele principale, fiind hrănitoare, uşor de transportat şi de consumat. Se ştie despre banane că sunt sănătoase pentru că au mult potasiu şi fibre. De ce anunite persoane nu trebuie să mănânce banane? 

Potasiul ajută la menţinerea sănătăţii cardiovasculare, iar fibrele sunt utile pentru o digestie sănătoasă. 

Potasiul funcţionează împreună cu sodiul pentru a regla echilibrul hidric al organismului şi a normaliza ritmul cardiac. 

Mineralul acţionează în interiorul celulelor, iar sodiul doar în afara acestora. 

Funcţiile nervoase şi musculare sunt afectate atunci când echilibrul sodiu-potasiu este stricat. 

Hipoglicemia – nivelul scăzut de zahăr din sînge – duce la pierderi de potasiu, la fel şi posturile îndelungate şi diareea severă. 

Stresul mental şi cel fizic duce la o deficienţă de potasiu. Deşi nicio doză zilnică de potasiu nu a fost stabilită, se consideră că între 4,7 grame este un aport zilnic suficient pentru un adult sănătos. 

O banană de mărime medie conţine 450 de miligrame de potasiu. Aşadar, dacă vă plac bananele puteţi obţine întreaga doză de potasiu consumând zece fructe în fiecare zi. 

Potasiul ajută creierul să primească mai mult oxigen, scade tensiunea arterială şi reduce riscul de boli cardiovasculare şi de atac vascular-cerebral. Totodată, ajută organanismul să elimine deşeurile. 

Persoanele care obişnuiesc să bea multă cafea se pot trezi în situaţia în care se simt obosiţi din pricina pierderilor de potasiu. 

Creşterea consumului de potasiu concomitent cu reducerea aportului de sodiu alimentar poate fi de folos în reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare. 

Bananele mai conţin, printre altele, cantităţi importante de vitamina B6, vitamina C, vitamina A şi magneziu. 

În literatura de specialitate se menţionează că bananele reduc riscul de apariţie a cancerului de colon, de sân şi a carcinomului renal. Totuși, bananele au un indice glicemic mare, de peste 65, față de indicele glicemic al unui măr, care este 30. Aceasta valoare arată ca bananele pot determina o creștere semnificativă a zahărului în sânge. Pe de altă parte, bananele conţin carbohidraţi în cantităţi crescute, comparativ cu alte fructe – 23 de grame, la 100 de grame – astfel că, în exces, bananele aduc un aport mare de calorii. 

Persoanele cu insuficienţă renală nu ar trebui să mănânce alimente bogate în potasiu. 

În mod normal, excesul de potasiu este eliminat de rinichi. Dacă rinichii nu funcţionează cum trebuie şi nu pot elimina potasiul în exces din sânge, poate fi fatal. 

Betablocantele, medicamente prescrise în mod obişnuit în bolile de inimă, pot determina creşteri ale nivelului potasiului în sânge, astfel că bananele ar trebui consumate cu moderaţie de aceşti pacienţi. La fel şi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene şi diureticele pot cauza creşteri ale nivelului de potasiu. 

Bananele pot declanşa migrene la anumite persoane, astfel că pentru cei care experimentează dureri de cap frecvente se recomandă să nu consume mai mult de o jumătate de banană pe zi.  

Lasă un comentariu