Evenimentul zilei

Lun07062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Nutriție România EVENIMENT 22 mai 2019, FLĂMÂNZENI. Moment istoric emoționant cu și despre parașutiștii militari și eroii lor, organizat de Fundația ”General Grigore Baștan”

EVENIMENT 22 mai 2019, FLĂMÂNZENI. Moment istoric emoționant cu și despre parașutiștii militari și eroii lor, organizat de Fundația ”General Grigore Baștan” Recomandat

20 Mai 2019 - 

La 22 mai 2019, Fundația ”General Grigore Baștan” va dezveli o placă comemorativă din marmură cu efigia Generalului-maior parașutist aviator Grigore Baștan, în satul de baștină al acestuia, Flămînzeni, raionul Sîngerei.

Acest eveniment aduce în prim plan figura emblematică și personalitatea complexă a generalului parașutist aviator Grigore BAȘTAN, născut în satul Flămânzeni la 23 ianuarie 1922, și cel care a pus bazele parașutismului militar modern, în România.

La eveniment au fost invitați reprezentanți ai celor două ministere ale apărării, din România și Republica Moldova, atașați militari, autorități locale moldovene, primarii unor localități din România și Republica Moldova.

Vor participa ”fii satului”, cetățeni ai Republicii Moldova,numeroși oaspeți sosiți din Romania, miltari în rezervă și retragere reprezentanți ai unor ONG-uri partenere, asociații și fundații de aviație și parașutism, reprezentanți ai instituțiilor de cultură, române și moldovene, parasutiști militari activi și în rezervă, reprezentanți ai biroului de presă și televiziune militară din Romania, jurnaliști parasutiști sportivi din România și Republica Moldova.

Ceremonialul dezvelirii plăcii memoriale se va executa cu participarea Batalionului de Gardă al Armatei Naționale a Republicii Moldova, a fanfarei militare și a numeroși susținători prezenți la acest eveniment.

De asemenea, Primăria satului Flămânzeni, prin domnul primar Ștefan HERȚA, va conferi titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE, post-mortem al localității, concetățeanului lor, generalul Grigore Baștan, în semn de onoare, respect și prețuire pentru meritele sale recunoscute de-a lungul celor 40 de ani dedicați Armatei Române.

Totodată se vor acorda titluri de CETĂȚEAN DE ONOARE post-mortem și altor doi fii ai localității căzuți la datorie:

Sergent Oleg Oncean, paraşutist militar, născut în 1962 în satul Coşcodeni, raionul Sîngerei. În anul 1980 a fost înrolat în rândurile Armatei Sovetice. În anul 1981, tânărul parașutist va cădea pe timpul conflictului din Afganistan. 

Locotenent-major de poliţie Iurie Boghiu, din Brigada de Poliţie cu Destinaţie specială „Fulger” a Republicii Moldova, născut la 14 oct. 1963 în satul Flămînzeni, raionul Sîngerei. A căzut la datorie în anul 1992 în luptele de pe Nistru pentru apărarea integrității ţării. A fost decorat post-mortem cu Ordinul „Ştefan cel Mare”. 

Cu acelasi prilej va fi organizată de Fundatia ”General Grigore Baștan” o mini expoziție de fotografie cu aspecte din viața generalului Grigore BAȘTAN, dar și una de însemne cu tematică de aviație, din colecția aparținând domnului căpitan comandor rz. Ioan BOTEZ.

Cu ocazia acestor manifestări de suflet, dintr-o aeronavă C-130 Hercules, a Forțelor Aeriene Române, se vor parașuta, într-un raion dintr-o zonă apropiată satului Fămânzeni, militari din structurile Forțelor pentru Operații Speciale din România dar și din Batalionul cu Destinație Specială ”Fulger” din Republica Moldova, în cadrul unui exercițiu militar demonstrativ-tactic.. 

Activitatea de parașutare va fi deschisă de colonelul parașutist Neculai NUȚU purtând drapelul fundației, drapel de cca 40 mp. De alfel, colonelul NUȚU este un personaj cunoscut, fiind cel care a executat primul salt cu tricolorul, dintr-un avion An-2 cu un complet de parașute BG în anul 1996. De asemenea, tot el este autorul saltului cu cel mai mare drapel tricolor, în suprafață de 800 m.p., salt care i-a adus înscrierea în Cartea Recordurilor, dar și ”Emblema de Onoare a Armatei Române”.

În acest fel, atât parașutistii militari români cât și cei din Republica Moldova vor aduce un omagiu părintelui lor spiritual-generalul Grigore BAȘTAN, în modul lor specific, făcând astfel evident respectul si pretuirea lor pentru memoria generalului, dar si prestigiul de care se bucură parasutiștii militari, ca elită a armatei în orice țară ar fi.

Placa memorială a fost realizată de artistul plastic, col. (rz.) Valentin TĂNASE, în memoria, generalului născut cu aproape 95 de ani în urmă și va fi instalată pe Aleea Eroilor din satul natal, construită în acest scop.

Pictor, sculptor, ilustrator cu lucrări expuse în peste 36 de expoziții în țară și străinătate, maestrul Valentin TĂNASE ne-a onorat cu prietenia sa oferindu-ne ocazia să realizăm aceasta lucrare cu un mare impact emoțional.

A realizat lucrări de pictură murală monumentală și mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Național, Palatul C.E.C. și Biserica Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 din București. 

Evenimentul este unul internațional, iar prin structura lui, unic.

Această activitate complexă va sprijini efortul de imagine și de prestigiu al celor două armate, contribuind la consolidarea și dezvoltarea cooperării internaționale în domeniul apărării. 

Lasă un comentariu