Evenimentul zilei

Dum04052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Psihologie Panorama Neliniștea interioara provoacă conflicte. Cum poți evita

Neliniștea interioara provoacă conflicte. Cum poți evita

01 Septembrie 2017 - 

Uneori ne împotrivim propriilor dorințe pentru a evita conflictele cu cei din jur. Însă nu uita cât este de importantă exprimarea de sine pentru eliminarea tensiunii interioare conform celor de la dozadesanatate.ro. 

Te-ai gândit vreodată ce consecințe ar putea avea obiceiul de a evita conflictele cu cei din jur? Poate fi vorba despre certuri sau despre reproșuri cauzate de un refuz venit din partea ta. Dacă obișnuiești să te ferești de astfel de situații, află că te poți confrunta chiar cu mai multe probleme.

Chiar dacă faci un efort pentru a evita un conflict, nu înseamnă că acesta nu va avea loc. Cu alte cuvinte, îți poți provoca singur o luptă interioară pe care de cele mai multe ori o pierzi.

Obiceiul de a evita conflictele îți provoacă suferință

Ai evitat să spui „nu,” pentru că ți-a fost teamă de reacția persoanei respective. Însă consecințele încep să se resimtă chiar în interiorul tău. După ce în mintea ta s-a dat deja o luptă între „da” și „nu”, acum ai parte de o nouă sursă de neliniște provocată de senzația că, oricum ar fi, ai pierdut.

Nu există nimic mai rău decât a face un lucru fără să îți dorești. Te simți rău și ești supărat. De ce? Pentru că în adâncul sufletului tău știi că te amăgești singur.

Vorbim despre o modalitate foarte simplă de a-ți provoca suferință. Încerci întotdeauna să nu îi dezamăgești pe cei din jur și nici tu să nu fii dezamăgit de ei. Însă în realitate, nu dai dovadă de respect față de tine însuți. 

Evitarea conflictelor nu îți face niciun bine. Trebuie să te pui pe tine însuți pe primul loc. Nu îți mai fie teamă de ce va urma, de reacțiile celor din jur, de ce vor spune ei. Aceasta nu este problema ta. Tu trebuie să îți asculți inima.

Spune ce vrei să spui cu adevărat. Dacă nu, vei continua să te împotrivești propriilor sentimente și să te minți singur la nesfârșit.

Reprimarea emoțiilor

Emoțiile au un rol important atunci când eviți conflictele. Pur și simplu le reprimi în mod forțat. Le îngropi în tine pentru a le nega existența, însă de cele mai multe ori dai greș. După cum știi deja, nu poți ține emoțiile în tine. Cu un mic imbold, acestea vor ieși întotdeauna la suprafață.

Dacă nu spui ceea ce gândești cu adevărat, nu îți exprimi opiniile pentru că îți este teamă de cum te-ar putea percepe cei din jur sau nu îi spui partenerului, prietenului, fratelui tău, etc. ce anume te deranjează, mai devreme sau mai târziu, îți vei pierde controlul. Toate aceste situații te vor determina să îți „îndeși” emoțiile în tine până când răbufnești.

Dacă un pahar este prea plin, apa se revarsă. „Explozia” are loc în cel mai neașteptat moment, în cea mai nepotrivită situație și în cel mai urât mod. După ce ai înghițit atâtea, ajungi să îți pierzi controlul. O mică divergență se poate transforma într-un adevărat haos.

Ți-a spus cineva vreodată că „Nu-i chiar așa grav?” Sau „Încetează, exagerezi”? Poate că acesta este doar un simptom al răbufnirii în urma reprimării excesive a emoțiilor.

Nu te otrăvi singur

Dacă îți ții emoțiile în tine, corpul tău începe să țipe. Poți avea simptome fizice, cum ar fi dureri de cap sau de stomac. Toate acestea sunt cauzate de reprimarea emoțiilor.

Temerile tale te împiedică să arăți lumii cine ești cu adevărat. Devii propria ta otravă. Nu ești fidel principiilor și dorințelor tale.

Încetează să mai fii de acord cu toată lumea doar pentru a evita conflictele. Este posibil ca reacția negativă la care te aștepți nici să nu existe. Se poate ca acest scenariu să existe doar în mintea ta. Sau poate că lucrurile chiar se vor întâmpla așa cum crezi tu, deoarece nimeni nu se așteaptă la un refuz din partea ta.

Nu îți mai face singur rău. Nu te mai teme de reacțiile celor din jur. Bunăstarea, dorințele și fericirea ta trebuie să fie cele mai importante. 

Învață să te pui pe tine însuți pe primul loc o dată în viață. Nu fă ceea ce nu vrei să faci și nu spune ceea ce nu vrei să spui. Nu te gândi prea mult. Nu îți fă griji inutile. Cele mai violente furtuni se dezlănțuie doar în imaginația noastră.

Lasă un comentariu