Evenimentul zilei

Lun07132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Psihologie Panorama Sotheby's confirmă vânzarea picturii de Banksy ce s-a autodistrus după adjudecare

Sotheby's confirmă vânzarea picturii de Banksy ce s-a autodistrus după adjudecare

12 Octombrie 2018 - 

Casa de licitaţii Sotheby's a confirmat vânzarea picturii artistul britanic Banksy, ''Girl with Balloon'', care s-a autodistrus parţial imediat după ce a fost adjudecată, săptămâna trecută, cu peste 1 milion de lire sterline, relatează AFP.

Cumpărătorul pânzei ''a confirmat decizia de a achiziţiona noua operă creată în acea seară'', se arată în comunicatul Sotheby's, în care se precizează că preţul de vânzare al lucrării - 1,042 milioane de lire sterline (1,185 milioane euro) - a fost menţinut.
Această "colecţionară europeană" a explicat în comunicat că iniţial a fost ''şocată". "Treptat, însă, am început să realizez că voi avea propria piesă de istorie a artei", a adăugat ea.
''Banksy nu a distrus o operă în cadrul unei licitaţii, ci a creat una", a subliniat un responsabil Sotheby's, Alex Branczik. El a precizat că lucrarea a fost redenumită "Love is in the Bin" (Dragostea e în coşul de gunoi).
La finalul unei licitaţii desfăşurate săptămâna trecută, lucrarea, o reproducere în vopsea acrilică şi aerosol a uneia dintre cele mai celebre imagini ale lui Banksy, ''Girl with Balloon'', a început să se autodistrugă.
Suspendată de unul dintre pereţii sălii de licitaţie, pictura a fost parţial transformată în fâşii fine de un mecanism ascuns în rama sa aurită şi acţionat, probabil, de la distanţă.
Banksy însuşi a comentat pe Instagram "lovitura de teatru", prin publicarea unei imagini a momentului autodistrugerii, însoţită de comentariul ironic: "Going, going, gone..." ("Se duce, se duce, s-a dus...").
"Este cu siguranţă pentru prima data în istoria licitaţiilor când o operă de artă se distruge automat după ce a fost vândută", a declarat cunoscuta casă de licitaţii.
Această nouă operă de artă va fi expusă la sediul Sotheby's din Londra, în zilele de 13 şi 14 octombrie.
La începutul lunii octombrie, un Banksy a fost adjudecat pentru 735.000 de dolari la vânzarea unei colecţii deţinute de Robin Williams. Pânza "Happy Choppers" a fost achiziţionată la unul dintre cele mai mari preţuri din istorie pentru o lucrare de street art. Suma nu este însă un record şi pentru Banksy, al cărui tablou "Keep it Spotless", inspirat de o lucrare a lui Damien Hirst, a fost vândut pentru 1,87 milioane de dolari în 2008, la New York.
Identitatea lui Banksy, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai bine cotaţi reprezentanţi ai curentului street art, reprezintă un mister bine păzit încă de la debutul artistului din anii 1990. Nimeni nu îi cunoaşte numele şi nimeni nu a văzut vreodată o fotografie a artistului britanic, originar din Bristol, care denunţă societatea de consum, imperialismul american şi soarta refugiaţilor prin intermediul desenelor sale realizate pe zidurile unor clădiri din lumea întreagă, inclusiv în Londra, Calais şi Gaza.

Lasă un comentariu