Evenimentul zilei

Lun03182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Psihologie Ce este, ce sentimente ascunde, de ce apare și cum controlezi GELOZIA?

Ce este, ce sentimente ascunde, de ce apare și cum controlezi GELOZIA?

09 August 2017 - 

De multe ori, oamenii îşi imaginează că sunt geloşi pentru că sunt îndrăgostiţi, dar de fapt se „îndrăgostesc” pentru că au nevoie ca o persoană să stea lângă ei pentru a nu se simţi singuri. Gelozia este un sentiment profund, foarte bine înrădăcinat şi dificil de modificat, este cea mai dureroasă dintre emoţiile umane. Ea este partea întunecată a iubirii. La Rochefoucauld afirma că: „Gelozia este cea mai mare dintre toate patimile, nu are milă faţă de cel pe care pretinde că-l iubeşte.”

 În opinia psihologului, gelozia partenerului ne face, de cele mai multe ori, să ne imaginăm că suntem iubiţi, însă, în acest context, aceasta este confundată cu iubirea, iar iubirea mult dorită se transformă într-o luptă fără învingători.

De ce apare gelozia?

“Gelozia vine pur şi simplu din teama persoanei că nu are valoare de una singură. Cu cât persoana este mai puţin capabilă să-şi găsească ea însăşi protecţia necesară şi cu cât încrederea în sine este mai mică, cu atât creşte nesiguraţa, teama de abandon şi implicit apare gelozia, caracterizată prin nevoia puternică de a menţine partenerul cât mai aproape, pentru protejarea propriei porţii de afecţiune. Astfel relaţia tradiţională oscilează între afecţiune şi dominare, din păcate, doi poli incompatibili pentru construirea unei relaţii reale. Cu alte cuvinte gelozia seamănă aparent foarte mult cu iubirea, dar este în realitate un frate vitreg malefic, cu caracteristici diametral opuse”, explică psihologul.

Ce sentimente radicale ascunde gelozia?

Sentimentul geloziei ne indică un tip de relaţie în care posesia predomină în detrimentul afecţiunii, iar puterea în detrimentul iubirii. Acest sentiment ascunde în el un întreg comportament, o întreagă strategie în care dragostea se amestecă cu:

1. Teama – „Dacă nu eşti lângă mine, nu mă simt protejat/ă”

2. Morala – “Datoria ta este să te ocupi de mine/casă/familie"

3. Şantajul - „Voi muri sau mă voi sinucide dacă ...”

4. Ameninţarea – “Dacă nu eşti cum vreau eu/cu mine, ai să vezi tu/ vei plăti scump”

5. Culpabilizarea - „Dacă iubeşti şi pe altcineva, înseamnă că nu mă iubeşti pe mine!”

6. Mânie/furie – “Dacă mă supăr şi reacţionez, celălalt se sperie şi nu mai pleacă”

7. Luarea de ostateci - Copiii sunt de obicei cei prinşi la mijloc

8. Ideologia - „Pentru că ne iubim, trebuie să facem totul împreună”

9. Autoritatea - „Nu ai voie să faci/ai ceva fără mine”

10. Suferinţa - „Nu mai pot să dorm/mănânc/muncesc din cauza celuilalt”

11. Boala - Anxietate, depresie, atacuri de panică, somatizări

12. Forţa/agresivitate - partenerul este reţinut prin violenţă verbală şi/sau fizică, imobilizare, încuiatul uşii, interzicerea accesului la maşină, bani, telefon sau orice alt mijloc de a lua legatura cu exteriorul

13. Crimă - „Dacă nu-mi poţi aparţine, nu ai de ce să trăieşti”

Fidelitatea este înţeleasă de multe ori greşit

Cuvântul fidelitate provine de la grecescul „fides”, care înseamnă încredere. Ca orice lucru în acesta lume, şi fidelitatea comportă două aspecte: cel pozitiv - încrederea reciprocă şi cel negativ, pervertit, în care fidelitatea devine sinonimă cu abstinenţa, represiunea, limitarea şi detenţia.

“Atunci când se accentuează doar aspectul negativ, cuplul devine o închisoare, un loc al reprimării, iar partenerul de viaţă se transformă într-un inamic. Mulţi oameni suferă de singurătate doar din cauza limitelor determinate de educaţia primită, de condiţionările cauzate de unele concepţii de viaţă preluate de-a valma, pentru că, în acest caz, cuvintele „te iubesc” deviază de la sensul lor pur şi minunat şi devin doar temeri şi „închisori” pentru celălalt.

Iubire versus gelozie

Auzim mult prea des expresii de genul: „mă tem că tu nu mă iubeşti”, “„ să mă iubeşti doar pe mine!”, „te iubesc dacă şi tu mă iubeşti”, „dacă mă iubeşti, faci/eşti aşa cum îţi cer”, „te iubesc dacă eşti perfect/ă”, ş.a.

Atunci când „te iubesc” înseamnă „mă iubesc aşa cum sunt şi te iubesc aşa cum eşti“, putem vorbi cu adevărat de iubire, pentru că fidelitatea faţă de celălalt începe cu fidelitatea faţă de tine însuţi, pentru că liniştea ta este asigurată cu adevărat doar atunci când pot să-ţi satisfaci tu însuţi aspiraţiile şi atunci este minunat să-ţi doreşti şi să poţi împărţi asta cu partenerul/a.

Atunci când reuşeşti să te accepti şi să te iubeşti aşa cum eşti, doar atunci o vei putea face şi cu partenerul/a şi vei constata că gelozia va deveni un sentiment inutil.

Atunci când tu însuţi te apreciezi, te iubeşti, te respecţi, eşti sensibil la tot ceea ce te înconjoară, atunci poţi iubi cu adevărat viaţa şi oamenii, atunci poţi cu adevărat să construieşti o relaţie cu o persoană aflată în aceeaşi dispoziţie. O astfel de dragoste cunoaşte foarte rar decepţia şi disperarea, atâta timp cât amâdoi se îngrijesc de creşterea ei, fiecare însă rămânând el însuşi”, conchide psihologul.

Cum controlezi gelozia

In primul rând, este esențial să înțelegi că gelozia îți face rău si, de asemenea, să fii dispus să faci ceva în acest sens.

Iată 5 pași care te ajută să previi și să controlezi gelozia:

1. Recuperează-ti încrederea în tine – dacă vrei să îți ții emoțiile în frâu trebuie să ai încredere în tine.

2. Schimbă unghiul din care privești lucrurile – o perspectivă diferită asupra lucrurilor te va ajuta să îți dai seama că există și altă parte a povestii. Astfel, vei putea să blochezi emoțiile negative precum furia sau umilința.

3. Identifică ideile preconcepute care îți declansează gelozia – odată ce identifici factorii declanșatori ai geloziei, îți va fi mult mai ușor să te controlezi.

4. Fă tot posibilul pentru a fi realist – nu lăsa ideile absurde să te acapareze și să te îndepărtezi de realitate. Gelozia îți alimentează gândurile negre și vei intra într-un cerc vicios.

5. Învață să îți orientezi atenția către lucrurile importante – nu îți pierde timpul și energia consumându-te din cauza unor gânduri negre. Concentrează-te pe lucrurile cu adevarat importante.

Există mai multe tipuri de gelozie:

Gelozia romantică – apare, bineînțeles, în cuplu. Statistic vorbind, primele certuri în cuplu apar din pricina geloziei, însă pe masură ce relația avansează, aceastea sunt înlocuite de certurile din rațiuni financiare.

Gelozia la serviciu – poate apărea atunci când te afli într-o competiție permanentă cu colegii de serviciu.

Gelozia între prieteni – acest tip de gelozie este tipic adolescentin și apare din teama de a nu-ți pierde un prieten în favoarea altcuiva.

Gelozia în familie – geloziile între frați sunt cele mai comune și, pe termen lung, destul de dăunătoare întrucât pot lăsa urme adânci în sufletele celor care au suferit din pricina geloziei.

Lasă un comentariu