Evenimentul zilei

Dum07122020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Psihologie Aviz pentru cei sensibili: Care este legătură dintre stresul social și speranța de viață/STUDIU

Aviz pentru cei sensibili: Care este legătură dintre stresul social și speranța de viață/STUDIU

01 Iunie 2018 - 

În ultimii ani, nivelul de stres și statutul socioeconomic au fost asociați riscului crescut de morbiditate și mortalitate în rândul oamenilor, însă abia de curând oamenii de știință au reușit să deslușească bazele acestor asocieri, scrie sciencedaily.com.

Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Minnesotta pe șoareci de laborator arată că stresul psihosocial scurtează viața.

Care este legătura dintre stresul social și speranța de viață 

Conform articolului de specialitate publicat recent în "Aging Cell", dr. Bartolomucci și colegii săi au descoperit că stresul social, resimțit pe tot parcursul vieții, determină scurtarea duratei de viață în rândul subiecților de laborator. Asocierea este pusă pe seama faptului că factorii de stres social cresc riscul declanșării bolilor cardiovasculare, arată raportul cercetătorilor.

"Studiul este unic în abordarea sa, iar concluziile analizei de specialitate sunt remarcate de către toți cercetătorii din domeniu," declara dr. Alessandro Bartolomucci, autorul principal al studiului, de la Universitatea din Minnesota.

Cercetarea de față este prima de acest gen care studiază evenimentele mecanice ce au loc în organism ca urmare a impactului stresului cronic resimțit de subiecții de laborator. Analiza ia în considerare mecanismele de legătură dintre deteriorarea celulelor și apariția bolilor asociate cu îmbătrânirea, precum ateroscleroza, ce apare pe fondul îngustării arterelor în urma depunerii de țesut gras.

Cum au ajuns cercetătorii la noile constatări

Pentru a realiza acest studiu, echipa de cercetători condusă de dr. Bartolomucci în colaborare cu dr. David Allison, decanul Facultății de Sănătate Publică a Universității Indiana, cercetătorii de la Universitatea din Osnabruk, Germania, precum și oamenii de știință de la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, au simulat stresul psihosocial în rândul subiecților de laborator prin expunerea șoarecilor de sex masculin la prezența altor masculi, încercând să măsoare nivelul de agresivitate manifestat de aceștia și să identifice markerii comportamentali rezultați.

Dincolo de scurtarea duratei lor de viață, oamenii de știință au observat un debut precoce al leziunilor și tumorilor la nivelul organelor interne, o creștere asociată a markerilor celulelor deteriorate ce coincid cu patologiile legate de înaintarea în vârstă și debutul spontan al aterosclerozei. 

Acești indicatori arată că studiul de față a ajuns la o descoperire fără precedent, întrucât aceste afecțiuni cardiovasculare se dezvoltă de obicei la persoanele sensibile genetic și care adopta o dietă alimentară bogată în lipide. 

"În mod paradoxal, acest fenomen este observat în multe studii de referință ce analizează impactul negativ al stresului cronic și al statutului socioeconomic scăzut asupra sănătății umane, însă pentru că acest studiu nu a fost niciodată replicat pe animale, mecanismul asocierii dintre stres, îmbătrânire și speranța de viață a fost întotdeauna neclar. Aici intervine studiul nostru," declară dr. Bartolomucci.

Pe viitor, dr. Bartolomucci își propune să realizeze studii similare pentru a înțelege mai bine mecanismele bolilor induse pe fond de stres, pentru a afla în ce măsură procesul de deteriorare al organismului ce are loc la nivel celular este un factor determinant al duratei scurte de viață, precum și al declanșării bolilor cardiovasculare și neurodegenerative.

"Pe termen lung, scopul nostru este să încercăm să dezvoltăm noi modele și să descoperim noi mecanisme de a aborda factorii de stres și de a preîntâmpina declanșarea acestor boli, pentru a putea trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă", conchide autorul principal al studiului.

Sursa: medlife.ro

 

Lasă un comentariu