Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Psihologie Te interesează ce hram porți, de fapt? Semne că ești mai inteligent decât realizezi

Te interesează ce hram porți, de fapt? Semne că ești mai inteligent decât realizezi

28 Iulie 2018 - 

De-a lungul timpului, destule studii s-au aplecat asupra legăturii dintre personalitate și inteligență. Concluziile au fost adesea surprinzătoare, iar pe alocuri chiar amuzante.

Unele dintre aceste concluzii sunt de "bun simt", ușor de intuit, însă altele sunt complet neașteptate. Business Insider a trecut în revistă studiile pe această tema din ultimii ani, scoțând în evidență câteva trăsături ale celor mai inteligenți decât media.

Nu ești ușor de distras

Un studiu publicat în 2013 în jurnalul Current Biology a arătat că oamenii inteligenți se concentrează foarte bine o perioada lungă de timp, fără a se lasă distrași de ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Ești pasăre de noapte

Se pare că, cu cât ești mai deștept, cu atât ești mai predispus să stai până târziu în noapte, au arătat mai multe studii din ultimii ani.

Ești foarte adaptabil

Din nou, mai multe cercetări au arătat că oamenii inteligenți se adaptează ușor oricăror situații. Ori își schimbă comportamentul pentru a răspunde mai bine mediului înconjurător, ori aduc schimbări mediului, astfel încât să-l facă să răspundă propriilor nevoi.

Înțelegi cât de multe lucruri nu știi

Cei mai inteligenți oameni sunt în stare să admită atunci când nu sunt familiarizați cu un anume concept. Nu se tem să spună "Nu știu", pentru că știu că pot învață orice.

Un studiu considerat clasic, realizat de Justin Kruger și David Dunning, publicat în Journal of Personality and Social Psychology, a arătat că cu cât ești mai puțin inteligent, cu atât îți vei supraestimă abilitățile cognitive.

Un experiment în cadrul căruia subiecții au răspuns la mai multe întrebări din toate domeniile a arătat că cei care dăduseră cele mai puține răspunsuri bune își supraestimaseră prestația cu circa 50%. Însă cei care dăduseră cele mai multe răspunsuri bune știau exact la câte întrebări greșiseră.

Ești foarte curios din fire

Se spune că Albert Einstein, unul dintre cei mai inteligenți oameni care au trăit vreodată, ar fi spus despre propria persoană: "Nu am vreun talent special, sunt doar foarte curios".

După cum au arătat mai multe cercetări, oamenii inteligenți sunt fascinați de lucruri pe care alții le iau de bune, de-a gata.

Un studiu din 2016 a arătat că acei copii care se arată deschiși la tot felul de experiențe devin adulți cu o curiozitate avidă, cu o inteligență peste medie.

Ai o minte deschisă

Oamenii inteligenți sunt deschiși ideilor noi, inovatoare, chiar dacă nu le aparțin, și văd și fructifică oportunitățile. Nu au nicio problema să ia în considerare și să accepte punctele de vedere ale altora, atâta vreme cât sunt bine argumentate. În plus, sunt deschiși mereu la soluții alternative.

Îți place să stai singur

Cercetările au arătat că oamenii cu un IQ peste medie sunt individualiști. În plus, un studiu publicat de British Journal of Psychology a ajuns la concluzia că persoanele dotate cu mai multă inteligență decât media obțin mai puțină satisfacție din socializarea cu ceilalți, inclusiv cu prietenii.

Dispui de mult auto-control

Mai multe studii au arătat că între auto-control și inteligență este o legătură, în sensul că oamenii deștepți nu prea sunt impulsivi, ei planificând, clarificându-și țintele, explorând strategii alternative și luând în considerare eventualele consecințe înainte de a începe ceva.

Un studiu din 2009, care presupunea că subiecții să aleagă fie o recompensă mai mică, dar imediată, fie una mai mare, dar care avea să vină mai târziu, a arătat că oamenii cu un IQ mai mare au optat pentru a două varianta, dând dovadă de auto-control.

Amâni activitățile de rutină

Alte cercetări au arătat că oamenii inteligenți sunt mai tentați să amâne sarcinile de zi cu zi, care țin de rutină, pentru că, de obicei, lucrează la lucruri mai importante.

Există și oameni de știință care afirmă că, adesea, aceste persoane amână să ducă la îndeplinire chiar și sarcinile importante. Unii psihologi afirmă că amânarea duce la inovație și că așa proceda Steve Jobs.

Dacă ar face atunci acele sarcini pe care nu vor să le ducă la îndeplinire, cel mai probabil ar merge pe un drum convențional, deloc inovator.

Alte studii au mai scos la iveală și că persoanele inteligente au umor și sunt foarte empatice.

Sursa: ziare.com

 

 

Lasă un comentariu