Evenimentul zilei

Vi08142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Panorama Semnale de alarmă! Cercetătorii au observat o scădere cu 88% a megafaunei acvatice în ultimii peste 40 de ani

Semnale de alarmă! Cercetătorii au observat o scădere cu 88% a megafaunei acvatice în ultimii peste 40 de ani

13 August 2019 - 

Megafauna este compusă din acele animale a căror masă depăşeşte 30-40 de kilograme.

Râurile şi lacurile de pe Pământ ocupă un procent din suprafaţa planetei, dar conform oamenilor de ştiinţă, acestea găzduiesc o treime din populaţia de vertebrate a lumii. Aceeaşi oameni de ştiinţă explică într-un studiu recent faptul că, în perioada 1970-2012, 88% din megafauna acvatică a planetei a dispărut, notează Phys.com, citat de descopera.ro.

Studiul coordonat de către cercetătorii de la Institutul Leibniz pentru Ecologia Apelor şi Pescuitul Continental şi care a implicat cercetători din întreaga lume a ajuns la concluzia că megafauna acvatică, formată din animalele mai mari de 30-40 de kilograme, este într-un real pericol.

Comparativ, magafauna acvatică a pierdut dublu din populaţie în comparaţie cu megafauna terestră sau oceanică. În aceste condiţii, speciile mari de peşte sunt cele mai afectate.

Megafauna acvatică include specii precum cele de peşti gigant, delfini de râu, castori, ţestoase uriaşe, crocodili etc. Datele din studiul acesta au fost colectate din 126 de specii la nivel global, precum şi evoluţiile istorice a 44 de specii din Europa şi America de Nord.

„Rezultatele sunt alarmante şi confirmă cele mai negre temeri ale cercetătorilor implicaţi în protejarea biodiversităţii apelor continentale”, explică Sonja Jähnig, cercetătoarea principală a studiului.

Oamenii de ştiinţă au identificat două mari cauze ale acestui declin vertiginos al megafaunei, ambele atribuite omului: exploatarea extensivă şi intensivă, precum şi modificarea condiţiilor de mediu. Astfel, animalele mari din râuri şi lacuri sunt vânate pentru carnea, piele, blănurile sau ouăle lor, ceea ce cauzează probleme în stabilizarea populaţiei.

De asemenea, schimbarea condiţiilor de mediu, prin poluarea, dar şi prin construirea de baraje care opresc curgerea naturală a râurilor, a limitat seminficativ arealele de viaţă ale acestor specii.

Lasă un comentariu