Evenimentul zilei

Mie02262020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Noaptea Europeană a Muzeelor, sărbătorită cu mult fast la Chișinău. Istorie, tradiții și jazz

Noaptea Europeană a Muzeelor, sărbătorită cu mult fast la Chișinău. Istorie, tradiții și jazz

23 Mai 2014 - 

Al nouălea an consecutiv, moldovenii au consemnat Noaptea Europeană a Muzeelor. La Muzeul Național de Istorie s-a organizat un concert cu muzică live, care putea fi „gustat” încă la intrarea în instituție, iar la Muzeul Național de Artă, vizitatorii au admirat toate exponatele pe fundal de muzică clasică și jazz.

Startul festivității l-au dat mai mulți tineri deghizați în ostași medievali, care au înscenat o luptă. De asemenea, pe culoarele muzeului puteau fi admirate tinerele ce purtau vestimentație din diverse perioade istorice prin care a trecut neamul nostru.

Vizitatorii au profitat de evenimentul care le-a permis să intre gratuit în muzeu și au făcut poze câte au dorit. Printre aceștia erau părinți cu copiii lor, care au spus pentru „EvZ” că „salută inițiativa autorităților de la Chișinău pentru că au lansat acest eveniment, care le oferă șansa de a se culturaliza și a afla lucruri interesante despre trecutul nostru istoric”. La Muzeul Naţional de Artă vizitatorii s-au înghisuit să admire expoziţia: „200 de ani de la stabilirea nemţilor în Basarabia”. Oamenii au stat la coadă pentru a participle la worc-shop-uri de pictură şi pentru a obține un portret gratis de la studenţii Academei de Arte. În şcoală poreclit „Cercetător de la Adam”, Andrei Safonov, un bătrân cu părul şi barba albă, a examinat minuţios fiecare lucrare. El spune că are o dragoste înnăscută pentru antichitate, pentru tot ce e vechi. De profesie filolog, el asociază muzeul cu ceva sacru. „Eu datorez mult muzeelor. Muzeul mă inspiră şi mă îmbogăţește sufleteşte, e ceva sfânt”. Deşi spune că ar rămâne cu mare drag până la sfârşitul festivalului, nu poate rezista din cauza problemelor de sănătate.

Vizitele la muzeu nu s-au lăsat fără scandal

„Bătălie” crâncenă s-a dat și în sala dedicată operației Iași-Chișinău, de la Muzeul Național de Istorie. Încăperea a fost luată cu asalt de amatorii de istorie care au admirat diorama imensă și armele de război ce arătau atmosfera perfectă a unei zile de război. La Muzeul de Artă, un lup împăiat și mai mulți pui de vulpe au fost operele care au atras atenția vizitatorilor. Mare ne-a fost dezamăgirea când am ajuns la ușile Muzeului Național de Etnografie, unde unui grup de vizitator i-a fost închisă ușa în nas, la propriu.

Deși muzeul avea un program neadaptat evenimentului din această noapte. Muzeul activa pentru vizitatori, doar până la miezul nopții, dar și persoanele care au venit la ora 23.15 nu au fost lăsate să intre în muzeu. Astfel, între un grup de tineri și angajații Muzeului s-a iscat un mare scandal. În cele din urmă, unul dintre ghizi a afirmat că această sărbătoare trebuie anulată, deoarece ea nu are chef să lucreze o dată pe an până la miez de noapte.

Tinerii au declarat că vor depune o plângere pe numele angajaților la Ministerul Culturii.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu