Evenimentul zilei

Dum10202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Indemnizații de merit pentru oamenii de creație

Indemnizații de merit pentru oamenii de creație

23 Mai 2014 - 

Personalităţile notorii, care au împlinit vârsta de 60 de ani, vor primi o îndemnizaţie de merit. Aceasta va fi acordată lunar, iar cuantumul lunar va fi egal cu un salariu mediu pe economie şi va fi neimpozabil. Proiectul, propus de către deputaţii din coaliţia de guvernământ, a fost votat vineri, 16 mai, în prima lectură.


Deputatul Ghenadie Ciobanu a spus că sprijinul bănesc va fi acordat din bugetul de stat şi se va acorda pe viaţă. „Din nefericire, transformările sociale din ultimele două decenii au afectat, în primul rând, cultura şi oamenii de creaţie. Intelectualii şi oamenii de cultură de mare anvergură s-au pomenit marginalizaţi, împinşi la limita subzistenţei, fără protecţie socială sigură din partea statului”, a spus deputatul. Potrivit acestuia, marea lor majoritate primesc pensii mici şi salarii mizere, ce nu le asigură în niciun caz minimul necesar pentru existenţă.

Ministerul Culturii va înainta candidații


Indemnizaţia de merit va fi acordată pentru realizări deosebite şi pentru recompensarea unei activităţi de notorietate în domeniul creaţiei muzicale, creaţiei interpretative, creaţiei cinematografice, creaţiei literare, artei plastice, artei teatrale, arhitecturii, patrimoniului cultural naţional mobil şi imobil.

Propunerile pentru acordarea indemnizaţiei de merit se vor întocmi anual de către Ministerul Culturii şi se vor înainta pentru nominalizări Comisiei naţionale pentru acordarea indemnizaţiei de merit. Această comisie va decide care sunt persoanele care vor beneficia de această indemnizaţie.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu