Evenimentul zilei

Vi04272018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Moment aniversar la SERILE FILMULUI ROMÂNESC la Iași - 30 de ani de la prima proiecție a filmului "Pădureanca"

Moment aniversar la SERILE FILMULUI ROMÂNESC la Iași - 30 de ani de la prima proiecție a filmului "Pădureanca"

11 Mai 2017 - 

Organizatorii festivalului "Serile Filmului Românesc" de la Iași au marcat, joi, 30 de ani de la prima proiecție a filmului "Pădureanca", produs în 1987.

 Filmul a rulat, joi, la Ateneul din Iași, în prezența regizorului Nicolae Mărgineanu, dar și a actorilor care au deținut rolurile principale, Manuela Hărăbor și Dorel Vișan.
Actrița Manuela Hărăbor a dedicat proiecția unor actori care s-au stins din viață, printre care Adrian Pintea, Șerban Ionescu, Melania Ursu sau Nicolae Toma.
"Când vedem așa filme cu oameni dragi care nu mai sunt, ne dăm seama că actorii nu mor niciodată. Când cineva revede filmul după ani de zile, e ca o veșnică pomenire", a afirmat Manuela Hărăbor.
Drama 'Pădureanca' este inspirată din nuvela omonimă a scriitorului Ioan Slavici, fiind vorba de o poveste de dragoste neîmplinită care scoate în evidență mentalități și atitudini specifice universului rural din Transilvania sfârșitului de secol XIX, care făcea atunci parte din Imperiul Austro-Ungar.
Filmul, produs de Casa de filme 4, i-a adus lui Nicolae Mărgineanu Premiul de regie la Festivalul Național al Filmului de la Costinești în 1987. Regretatul Adrian Pintea a primit atunci Premiul special al juriului, iar Premiul pentru interpretare masculină i-a fost acordat lui Victor Rebengiuc. Rolul Siminei i-a adus Manuelei Hărăbor, pe atunci încă la vârsta adolescenței, celebritatea și o lansare fulminantă în cariera de actriță.

Lasă un comentariu