Evenimentul zilei

Sam01202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Ofensivă împotriva traficului cu obiecte de artă, lansată de Comisia Europeană

Ofensivă împotriva traficului cu obiecte de artă, lansată de Comisia Europeană

13 Iulie 2017 - 

Scopul campaniei este de a împiedica importul și depozitarea în Uniunea Europeană a obiectelor de artă mai vechi de 250 de ani, exportate ilegal.

Executivul european intenționează în primul rând să înăsprească regulile privind declarațiile vamale cerute importatorilor — muzee, galerii de artă, case de licitații, colecționari privați. Cele 28 de state membre urmează să stabilească, fiecare pentru propriul teritoriu, sancțiuni adecvate în cazul importatorilor care nu se conformează acestor reguli.

De asemenea, Comisia Europeană vrea să sporească trasabilitatea obiectelor de artă, dotându-le cu o "carte de identitate".

În cazul bunurilor culturale cu risc crescut, cum sunt obiectele arheologice, cărțile și manuscrisele vechi, executivul european propune crearea unui sistem de licențe de import, obținerea unei astfel de licențe de pe lângă autoritățile europene competente urmând să fie necesară în vederea oricărui transfer în Uniunea Europeană.

Aceste propuneri ale CE, care trebuie aprobate de cele 28 de state membre și de Parlamentul European, vin după mai multe apeluri privind combaterea traficului cu obiecte de artă, cel mai recent fiind lansat cu prilejul summitului G20 de la Hamburg de la finele săptămânii trecute.

ONU a avertizat că în ultimii ani Statul Islamic a pus în practică o "epurare culturală" căreia i-au căzut victimă o parte din vestigiile Mesopotamiei antice, care au fost revândute apoi pe piața neagră, aceasta fiind una din sursele de finanțare ale grupării radicale, alături de traficul de petrol și luările de ostatici.

Un studiu citat de Comisia Europeană estimează că suma totală anuală provenită din acest trafic este între 3 și 6 miliarde de dolari anual, încasări ce se apropie de cele obținute din traficul de arme sau cel de narcotice.

Lasă un comentariu