Evenimentul zilei

Sam01202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură O gură de aer pentru cinematografia autohtonă: Cinci milioane de lei pentru realizarea a 16 documentare

O gură de aer pentru cinematografia autohtonă: Cinci milioane de lei pentru realizarea a 16 documentare Recomandat

11 August 2017 - 

Șaisprezece case de producție au fost declarate câștigătoare ale concursului de scenarii pentru realizarea filmelor documentare, lansat la începutul lunii iunie de către Centrul Național al Cinematografiei. Autorii schițelor câștigătoare vor împărți suma de cinci milioane de lei, bani neimpozitați, acordați de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, transmite IPN.

Academicianul Mihai Cimpoi, unul dintre membrii comisiei de concurs, a spus, astăzi, într-o conferință de presă, că urmează să fie turnate16 producții documentare. Scenariile propuse abordează procesele care au loc astăzi în societatea noastră. „Este vorba de problema migrației, a furtului, corupției, deportărilor, despre Transnistria. Este abordată și istoria neamului nostru, monumentele de cultură. Sunt și câteva portrete ale oamenilor de cultură”, a relatat Mihai Cimpoi.

Poetul Emilian Galaicu-Păun a remarcat că cinematografia cădea treptat în prăpastie din cauza ignoranței din partea autorităților. Lansarea acestui concurs a permis renașterea domeniului. „Se impunea de demult susținerea cinematografiei. Artiștii și talentele se pierdeau”, a spus poetul.

Directorul Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi, a menționat că la concurs au fost depuse 22 de dosare, din care 16 participanți au trecut de baremul de șase puncte necesare. Toate creațiile trebuie să fie realizate pe teritoriul Republicii Moldova. O nouă etapă a concursului ar urma să fie lansată în ianuarie 2018.

 

 

Lasă un comentariu