Evenimentul zilei

Mie02262020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Distinsul critic literar Mihai Cimpoi a fost omagiat la Uniunea Scriitorilor

Distinsul critic literar Mihai Cimpoi a fost omagiat la Uniunea Scriitorilor Recomandat

09 Septembrie 2017 - 

Incredibil, dar adevărat: academicianul Mihai Cimpoi, unul dintre cei mai mari eminescologi din lume, a împlinit 75 de ani. Cu această ocazie, Uniunea Scriitorilor din Moldova și Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au organizat vineri, 8 septembrie, o expoziţie foto-documentară cu genericul „Mihai Cimpoi: drumul spre centru al literelor basarabene”, precum şi un medalion literar, transmite IPN.

Expoziţia numără peste 200 de fotografii, documente de arhivă și cărți despre viața lui Mihai Cimpoi. Tot aici au fost lansate volumele: „Dicționar enciclopedic „Mihai Eminescu” (ediţia a II-a), semnat de Mihai Cimpoi, „Totul prezenței în „Litere” sau cum am trecut rubiconul” şi „Drumul spre centru, în onoarea academicianului Mihai Cimpoi” - o culegere de articole omagiale pregătită de Biblioteca Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Mihai Cimpoi a spus că a ales ca moto „Drumul spre centru al literelor basarabene” o frază din spusele lui Mircea Eliade, unde el explică ce înseamnă drumul spre centru. „Centrul este zona sacrului prin excelență, acea a realității absolute. Drumul care duce spre centru este un drum dificil și asta se verifică la toate nivelurile realului…. M-am gândit la acest drum spre centru ca o căutare a sinelui, care este fundamentală”, a spus Mihai Cimpoi.

Gheorghe Postică, viceministru al Educației, Culturii și Cercetării, a remarcat că oamenii care pe parcursul vieții creează sunt fericiți, iar Mihai Cimpoi toată viața și-a dedicat-o creației, devenind astfel „un Ceahlău al creației”. „Ne bucurăm că ne aflăm în preajma sa și noi, contemporanii, ar trebui să prețuim această mare personalitate”, a spus viceministrul.

Scriitorul Spiridon Vangheli, coleg de generație al academicianului, crede că e ușor să vorbești despre Cimpoi după ce a scris fundamentala carte „O istorie deschisă a literaturii române din Basarabia” și capodopera „Esența Ființei”. Potrivit lui Spiridon Vangheli, ori să-l lauzi, ori să-l critici pe Mihai Cimpoi, „el zâmbește cu înțeles ca omul care știe prețul, se duce apoi acasă, nu doarme câteva nopți și mai scrie o carte fundamentală, mai face cu ea o bucată de gard la casa vădanei care se numește Basarabia”.

„Cimpoi s-a născut bătrân, s-a născut înțelept, el a trimis toată generația noastră șaizecistă la dicționar. Este un critic român din naștere și este un străin de fapt al culturii noastre basarabene de pe acele vremuri. Eu aș spune că pe Mihai Cimpoi nici nu-l merită Republica Moldova, pentru că Mihai Cimpoi a fost vânat, fugărit, a rămas fără lucru și a pierdut timp de aur, pentru a învăța mai mult și a scrie mai devreme”, a remarcat prozatorul Andrei Strîmbeanu.

Mihai Cimpoi s-a născut pe 3 septembrie 1942 în comuna Larga, judeţul Hotin, astăzi raionul Briceni. A fost președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, deputat în Sovietul Suprem al URSS, apoi deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A scris și publicat peste 70 de cărți.

 

 

Lasă un comentariu