Evenimentul zilei

Vi09212018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Republica Populară Chineză sărbătorește Ziua națională

Republica Populară Chineză sărbătorește Ziua națională

01 Octombrie 2017 - 

La 1 octombrie, ziua proclamării Republicii Populare Chineze în 1949, China sărbătorește Ziua națională. Cu o suprafață de 9.596.960 km pătrați este a patra țară ca mărime pe glob, după Rusia, Canada și SUA. Este împărțită administrativ în 23 de provincii, 5 regiuni autonome, 4 municipalități cu rang echivalent provinciilor (Beijing, Shanghai, Tianjin și Chongqing) și 2 Regiuni Administrative Speciale (Hong Kong și Macao).

 

Istoria Chinei prezintă câteva trăsături distincte. Între acestea se află, în primul rând, unitatea spațiului și coeziunea civilizației. În China, diviziunile unității statale provocate de conflicte interne sau externe nu au avut consecințe geopolitice ireparabile. Fenomenul a fost posibil datorită forței de coeziune, a omogenității și continuității civilizației chineze de-a lungul a trei milenii de istorie, menționează volumul "Mica Enciclopedie de Istorie Universală" (2002). O altă caracteristică este dimensiunea demografică, China fiind probabil statul cel mai populat al planetei pe tot parcursul istoric.

În secolele XVIII și XIX, China s-a confruntat cu o stagnare socială și în același timp cu puternice crize interne, fapt care i-a accentuat vulnerabilitatea în fața marilor puteri (Anglia, Franța, SUA, Rusia sau Japonia). Urmare a Războaielor Opiumului, la jumătatea secolului XIX, China concesionează acestora părți însemnate din teritoriu. În 1911, revoluția democrată condusă de Sun Yatsen pune capăt monarhiei manciuriene, potrivit site-ului MAE.

Este proclamată "Republica China" la 12 februarie 1912. În perioada 1927-1949 are loc războiul civil între forțele conduse de Partidul Național (Guomintang) și Partidul Comunist. La 1 octombrie 1949, Mao Zedong proclamă Republica Populară Chineză. Deceniul 1966-1976 a reprezentat perioada "Revoluției Culturale". 

Partidul Comunist Chinez (PCC) a fost înființat la 1 iulie 1921 la Shanghai. Biroul Politic al Comitetului Central al PCC este format din 25 de membri, dintre care 7 fac parte din Comitetul Permanent. Cu prilejul Congresului al XVIII-lea al PCC, desfășurat în perioada 7-14 noiembrie 2012, Xi Jinping a fost ales în funcția de secretar general al Comitetului Central al PCC.

Sub umbrela PCC ca partid de guvernământ există alte 8 mici partide necomuniste, care funcționează pe baza principiilor cooperării inter-partinice și consultării politice cu PCC, forumul rezultat purtând denumirea de Conferința Politică Consultativă a Poporului Chinez. Acest for, fără prerogative legislative, a fost constituit în luna septembrie 1949, vizând realizarea coeziunii de acțiune politică între PCC și celelalte partide pentru construirea "socialismului cu specific chinezesc", precizează site-ul MAE.

China este una din țările cu cele mai multe obiective protejate de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). 

La 22 iunie 2014, UNESCO a inclus în lista sa o fâșie cu o lungime de 5.000 de kilometri din Drumul Mătăsii, din centrul Chinei până în regiunea Zhetsyu din Asia Centrală, denumită ''Drumurile mătăsii: rețeaua de rute din coridorul Chang'an-Tianshan''. Obiectivul cuprinde 33 de situri din China, Kazakhstan și Kîrgîzstan. 

Marele Canal este o altă construcție aflată pe lista UNESCO. Acesta este un sistem vast de căi navigabile în câmpiile din regiunile de nord-est și centru-est ale Chinei, care pornește din Beijing, în nord, până în provincia Zhejiang din sud. Construit în secțiuni începând din secolul al V-lea î.Hr., a fost conceput pentru prima dată în secolul al VII-lea (în timpul dinastiei Sui) ca un mijloc unificat de comunicare în imperiu.

Demersul de unificare a canalului a condus la deschiderea unei serii de șantiere gigantice, creând cel mai mare și mai amplu proiect de inginerie civilă din lume înainte de Revoluția industrială, notează UNESCO. Navigația pe canal a format coloana vertebrală a sistemului de comunicații interioare al imperiului. Până în secolul al XIII-lea, aceasta a constat din mai mult de 2.000 km de căi navigabile artificiale, care legau cinci dintre cele mai importante bazine hidrografice ale Chinei.

Marele Canal a jucat un rol important în asigurarea prosperității și stabilității economice a țării și este încă în uz și astăzi, ca un mijloc major de comunicare. Obiectivul a fost inclus în Patrimoniul mondial cultural UNESCO în anul 2014.

Lasă un comentariu