Evenimentul zilei

Vi11162018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură „Alo, alo, aici Radio Bucureşti”. Radio România, la ceas aniversar. “Aici Radio Moldova!”

„Alo, alo, aici Radio Bucureşti”. Radio România, la ceas aniversar. “Aici Radio Moldova!”

01 Noiembrie 2017 - 

1 noiembrie, o zi foarte importantă pentru Radio România. Istoria Radio România este fascinantă şi încercăm să marcăm câteva puncte importante.

Radioul este un instrument media de coeziune, educaţie şi cultură şi o platformă pentru schimbare, în care tinerii se se pot afirma. Astăzi, Radio România împlineşte 89 de ani iar la 2 Noiembrie, Radio Iași împlinește 74 de ani.  În prezent, Radio România este una dintre cele mai mai importante instituţii media din ţară, prin numărul de ascultători care aleg zilnic programele, prin campaniile în care se implică şi prin proiectele culturale de anvergură pe care le dezvoltă.

 

La 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, se difuza în eter prima emisiune a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România, cu anunţul: „Alo, alo, aici Radio Bucureşti”. Astăzi, Orchestra de Cameră Radio celebrează Ziua Radioului printr-un concert-eveniment, sub bagheta dirijorului Radu Popa. Primele cuvinte au fost rostite de preşedintele de atunci al Societăţii, Dragomir Hurmuzescu, ctitorul radiofoniei româneşti. La început, postul de radio naţional avea emisiuni doar câteva ore pe zi, iar în program figurau ştiri, buletine meteorologice, muzică de dans şi clasică.

27 noiembrie 1952 – Este inaugurat actualul sediu al Radiodifuziunii, realizat după trei ani de lucrări.

 

La 2 Noiembrie, Radio Iași împlinește 74 de ani.

În 1941, pe lungimea de undă de 259 de metri, s-a auzit, pentru prima dată, anunţul “Aici Radio Moldova!” Primele cuvinte au fost rostite de Petre P. Andrei, cel care, timp de mulţi ani, a fost crainicul postului.

În 2017, UNESCO propune „Radioul eşti TU” 

În 2017, UNESCO propune pentru această zi tema „Radioul eşti TU” un apel pentru o mai mare audienţă și o mai mare implicare a fiecăruia dintre noi.

Mai mult de jumătate dintre oamenii planetei spun că ascultă în fiecare zi radioul. În ţările sărace, unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi, radioul reprezintă cea mai importantă sursă de informaţie.

În lume sunt mai mult de 51 de mii de posturi de radio şi mai mult de jumătate dintre oameni spun că ascultă în fiecare zi radioul, cea mai acesibilă şi mai răspândită formă de media  inclusiv în tările sărace unde doi din cinci oameni sunt analfabeţi.

Mai mult de jumătate dintre persoanele sub 30 de ani din lume ascultă radioul şi un sfert dintre ei spun că preferă să asculte posturi radio online.

În ultimii ani, peste 60 de jurnalişti radio au fost ucişi în zone de conflict, din care jumătate aveau mai puţin de 30 de ani !

Cu această ocazie, UNESCO susţine şi menţine ca prioritară integrarea socială a tinerilor sub 30 de ani şi subliniază puterea radioului de a contribui la realizarea acestui obiectiv.

 

 

 

Lasă un comentariu