Evenimentul zilei

Sam10202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură O conferință științifică internațională dedicată Sfatului Țării, la care participă pentru prima oară în ultimii 20 de ani și reprezentanți ai puterii

O conferință științifică internațională dedicată Sfatului Țării, la care participă pentru prima oară în ultimii 20 de ani și reprezentanți ai puterii Recomandat

21 Noiembrie 2017 - 

Astăzi, a avut loc un eveniment cu o încărcătură simbolică, ce ne oferă speranța că se poate, da, se poate reface, repeta opera marilor noștri înaintași de la 1918! Până acum, guvernanții noștri, de după primul parlament ales în mod democratic, de la agrarieni încoace, s-au dovedit a fi surzi și muți când venea vorba de Marea Unire de la 1918. Iată că astăzi un vicespicher, care nu este de formație istoric, și ministrul culturii, istoric de profesie, au onorat cu prezența lor un eveniment care a avut loc chiar în incinta unde a fost votat Actul Unirii de la 27 martie 1918.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a participat astăzi la inaugurarea Conferinței științifice internaționale „Centenar Sfatul Țării”, desfășurată în incinta fostului sediu al primului Parlament al Basarabiei, actualmente blocul I al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

În discursul rostit, Monica Babuc a transmis salutul Guvernului Republicii Moldova și și-a exprimat gratitudinea și respectul pentru organizatorii evenimentului, care susțin restabilirea adevărului științific în Republica Moldova: Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” – filiala Iași a Academiei Române, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova ș. a.

Monica Babuc a subliniat faptul că este important să consemnăm nu doar prima experiență de parlamentarism în Basarabia, dar și exemplul Sfatului Țării de asumare a responsabilității pentru țară, în condiții extrem de vitrege. „Dumnezeu ne arată că s-a putut în 1917, prin urmare se poate și acum și se va putea și în continuare să fim responsabili ca și politicieni, ca și cercetători, ca și oameni și cetățeni în general pentru soarta țării și a poporului nostru”, a declarat ministra culturii, relevă serviciul de presă al ministerului de resort.

Totodată, Monica Babuc a menționat că, în ciuda eforturilor depuse, clădirea din str. Alexei Mateevici nr. 111 deocamdată nu a fost reabilitată, dar că se va reuși cu siguranță transformarea acestui edificiu de suflet al istoriei și al poporului nostru în unul în care vom reveni cu bucurie și cu drag încă o dată.

La ceremonie au mai participat Iurie Leancă, vicepreședinte al Parlamentului, Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei, Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al AȘM, acad. Mihai Cimpoi, alți oaspeți de vază de pe ambele maluri ale Prutului.

Conferința a fost deschisă printr-un recital de excepție al Corului de bărbați „Gavriil Musicescu” al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice și va continua în incinta Facultății de Istorie și Filosofie a USM, fiind divizată în patru secțiuni tematice.

 

 

Lasă un comentariu