Evenimentul zilei

Joi07092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Preotul Constantin Necula, strănepotul unui erou din Primul Război Mondial, militează pentru refacerea României Mari

Preotul Constantin Necula, strănepotul unui erou din Primul Război Mondial, militează pentru refacerea României Mari

05 Decembrie 2017 - 

Preotul Constantin Necula, unul dintre cei mai cunoscuți clerici ardeleni, crede că lumea în ziua de azi este una "divizată de interese", fiind "înrăiți unii împotriva celorlalți", motiv pentru care în 2018 "va trebui să postim de răutate, de prostie și de mediocritate".

 

"Trăim într-o țară cu pătimași negativi, care se bat pe cine să scoată în stradă, pe cine să se bată cu cine.  (...) Tot atât de greu ne este să rămânem uniți, cât ne-a fost să ne unim. În continuare suntem regionaliști, în continuare 'ne miștocărim' unii pe alții, în continuare cred că unii suntem mai buni decât alții. Dar mai cred că există o Românie frumoasă, care trece dincolo de toate aceste absurdități și aceasta este România care a murit. Eroii din trecătorile dintre Transilvania și restul regiunilor din țară ne învață că articularea unei țări se face pe jertfelnicie, nu pe politică", a declarat preotul Necula luni seara, la vernisajul unei expoziții dedicate anului 1918 la Sibiu.

Constantin Necula, strănepotul unui erou din Primul Război Mondial, militează pentru refacerea României Mari.

"Cred că datoria generației 2018 pentru o sută de ani de la România Mare este să refacă România Mare, să nu o mai piticească, cu interese obscure și înguste. Să încerce să restabilească, într-un fel sau altul, măcar să restaureze și să restarteze ceea ce se poate restaura și ce se poate restarta. Suntem într-o Românie divizată astăzi, de interese, pusă cap în cap. Suntem vizibil înrăiți unii împotriva celorlalți, prin diferite moduri și sisteme de gândire. Important va fi ca la momentul în care Dumnezeu ne va îngădui să ne apropiem de 1 Decembrie (1918 — n.r.), să învățăm să trăim acest centenar românesc ca niște români, nu ca niște străini care vor să vorbească despre o Românie care a fost. Noi vorbim despre România ca despre un obiect al cunoașterii, cu obiectivitate, de departe, pe când România este subiectul iubirii noastre. Fac parte dintr-o familie al cărei străbunic și-a pierdut o mână pe front în Primul Război Mondial și a primit la schimb, pentru el și copiii săi, o livadă în Maramureș. (...) Era o Românie din care nu erai îndemnat să fugi ca să-ți fie bine", a spus Constantin Necula.

Acesta este convins că un "post al răutății și prostiei" este foarte potrivit în 2018.

"Cred că anul viitor este un an în care va trebui să postim. Să postim de răutate și de prostie, de mediocritate. Să încercăm să facem lucrurile așa cum se fac, adică rugându-ne mai mult și vorbind mai puțin. Cred că e timpul (...) să învățăm, dacă se poate, să ne respectăm profesiunile: să nu mai punem ingineri la Învățământ și învățător la construcția de autostrăzi, că a ieșit prost. A fost prima boală din România — să punem neprofesioniști în funcții de făcători de minuni — și nu au ieșit minunile", a afirmat Constantin Necula.

Preotul sibian consideră că acest sfârșit de an este unul "greu, este un sfârșit dens, întunecat, suntem încruntați toți pe stradă și se schimbă lucrurile într-un ritm în care nu poate să îți aducă o bucurie, pentru că se dovedește insecuritatea politicii sociale pe termen lung".

Preotul Constantin Necula a participat la vernisajul expoziției "1918 la Sibiu. Memoria patrimoniului cultural sibian", unde a susținut conferința "2018 — anul unei generații memorabile".

Lasă un comentariu