Evenimentul zilei

Joi12132018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Sângele apă nu se face: România va continua să sprijine proiectele culturale comune cu Republica Moldova

Sângele apă nu se face: România va continua să sprijine proiectele culturale comune cu Republica Moldova

16 Ianuarie 2018 - 

Cu ocazia Zilei Naţionale a Culturii, secretarul de stat al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale de la Bucureşti, Alexandru Oprean, şi secretarul de stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Veaceslav Şaramet, au întreprins o vizită oficială la Chișinău. Demnitarii au avut o întrevedere cu Igor Şarov, secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, şi cu Andrei Chistol, secretarul de stat în domeniul culturii.

Discuţiile s-au axat pe acţiunile comune importante la nivel interministerial şi pe proiectele bilaterale ce urmează a fi realizate în anul 2018. Părţile au căzut de acord asupra primordialităţii susţinerii la nivel guvernamental a evenimentelor culturale de calitate şi de anvergură naţională, exemple elocvente în acest sens fiind Târgul de Carte „Bookfest” şi Reuniunea Teatrelor Naţionale. Totodată, oficialii au reiterat importanţa continuării proiectelor comune precum şcolile şi taberele de vară, stagii şi cursuri de profesionalizare oferite de către România pentru elevii, studenţii, specialiştii în domeniului educaţiei şi salvgardării patrimoniului cultural din Republica Moldova, relevă serviciul de presă al ministerului de resort.

Igor Şarov și-a exprimat gratitudinea pentru suportul acordat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale al României în elaborarea dosarelor comune pentru Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial şi a accentuat importanţa semnării unui Protocol interministerial de cooperare în domeniul culturii pentru eficientizarea cooperării interinstituţionale. De asemenea, au fost aduse mulţumiri şi reprezentantului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pentru implementarea proiectelor care vizează Republica Moldova.

În aceeaşi ordine de idei, în contextul importanţei istorice a anului 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-mamă, cei patru oficiali au convenit asupra unei mai eficiente colaborări în vederea stabilirii priorităţilor comune şi a unei abordări specifice pentru marile evenimente culturale de nivel naţional din ambele state.

 

Lasă un comentariu