Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Regretatul regizor, actor, publicist și om de cultură, Ion Ungureanu, a fost comemorat la Chișinău

Regretatul regizor, actor, publicist și om de cultură, Ion Ungureanu, a fost comemorat la Chișinău

19 Ianuarie 2018 - 

De numele lui Ion Ungureanu sunt legate multe lucruri frumoase care au lăsat urme adânci în istoria și cultura românilor din stânga Prutului. Cronica vremii a lăsat suficiente pagini despre explozia culturală din perioada „dezghețului hrușciovist”, despre teatrul „Luceafărul”, unde Ion Ungureanu a montat spectacole de neuitat…

Ion Ungureanu, regizor, actor, publicist și fost ministru al culturii, a fost comemorat în cadrul unei manifestări organizate la Biblioteca Națională, la un an de la trecerea în neființă. Cu prilejul acțiunii de comemorare, a fost prezentată și cartea „Drumul lung către noi înșine – însemnările unui român basarabean”, care cuprinde toată publicistica lui Ion Ungureanu, redactată de către Victoria Fedorenco, transmite IPN.

Ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a spus că apariția cărții a fost posibilă grație susținerii oferite de către instituția pe care o conduce și reprezintă o datorie a generației de astăzi faţă de înaintașii mișcării de eliberare națională. „Ion Ungureanu a fost, este și va rămâne ministrul culturii – simbol al acestei țări și al acestui popor”, a spus Monica Babuc.

Potrivit scriitorului Nicolae Dabija, Ion Ungureanu s-a remarcat prin fapte culturale de o importantă majoră, care au desprins Republica Moldova de spațiul sovietic, luând drumul către libertate. A fost acela care i-a făcut pe mulți să îndrăgească limba română. „Ion Ungureanu a avut calități omenești extraordinare. Dacă ar fi scris poezie, ar fi fost unul dintre cei mai mari autori români”, a spus Nicolae Dabija.

Academicianul Mihai Cimpoi a menționat că a avut o adevărată relație de prietenie cu Ion Ungureanu, pe care îl consideră un om al culturii de o mare valoare. „Avea un talent excepțional. Era un om total dedicat procesului de renaștere națională. Era un adevărat luptător pentru limba română”, a afirmat Mihai Cimpoi.

Ion Ungureanu s-a năsut în 1935 în satul Opaci, Căușeni. A jucat în 25 de filme produse de ,,Moldova-film” și ,,Mosfilm”. A activat în calitate de actor și regizor la Moscova. A fost ministru al culturii și cultelor din Republica Moldova. În calitate de ministru, a creat teatre, a instalat monumentul Lupoaicei de la Roma în scuarul Muzeului Național de Istorie și a repus la locul său inițial monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt. A reușit, contrar condiției existențiale, să creeze adevărate valori în teatru ca regizor, în film ca actor.

S-a stins din viață la 28 ianuarie 2017, la București, a fost înmormântat la Cimitirul Central din strada Armenească din Chișinău. 

 

 

Lasă un comentariu