Evenimentul zilei

Ma12112018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Polonia: Colecțiile din patrimoniul Chopin vor fi digitalizate

Polonia: Colecțiile din patrimoniul Chopin vor fi digitalizate

31 Ianuarie 2018 - 

Institutul polonez Frederic Chopin va digitaliza, graţie unor tehnologii avansate, obiectele de patrimoniu ale celebrului compozitor aflate în colecţiile sale.

Până în 2020, „Chopin va deveni primul mare compozitor ale cărui partituri vor fi disponibile în versiunea lor digitală”, indiferent dacă acestea sunt în versiune manuscrisă sau tipărită, şi în format deschis, a declarat marţi  Maciej Janicki, directorul adjunct al NIFC din Varşovia, care realizează cercetări asupra operei compozitorului, o documentează şi o promovează apoi pe plan mondial, relatează Agerpres.

Vizitatorii site-ului, indiferent dacă sunt melomani, profesionişti din industria muzicală sau cercetători specializaţi, vor găsi pe noua platformă online toate arhivele fonografice disponibile, înregistrate în timpul tuturor concursurilor internaţionale Frederic Chopin, dar şi în timpul ediţiilor festivalului Chopin et son Europe, în versiuni care pot fi descărcate de pe internet.

La fel se va întâmpla şi cu lucrările şi articolele consacrate marelui compozitor, manuscrisele şi autografele sale, fotografii, picturi şi alte tipuri de arhive, reprezentând un total de aproape 400.000 de obiecte din această colecţie ce a fost înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO.

Noua platformă digitală, ce va putea fi consultată în limbile poloneză şi engleză, va avea la bază un cod-sursă deschis şi va fi echipată cu funcţii şi interfeţe avansate pentru cercetări ştiinţifice, analize şi inspectări ale conţinuturilor.

Graţie unui software creat în colaborare cu Universitatea Stanford din Statele Unite, internauţii vor putea nu doar să efectueze o cercetare precisă a unei partituri sau a unui fragment şi, apoi, să le descarce cu o rezoluţie foarte bună, ci şi să realizeze tot felul de analize şi de comparaţii melodice, ritmice, armonice şi structurale ale conţinuturilor acestora, a subliniat Marcin Konik, directorul bibliotecii din cadrul acestui institut.

Frederic Chopin, reprezentant de marcă al perioadei romantice din istoria muzicii, care a compus în principal opere pentru pian, s-a născut în 1810 la Zelazowa Wola, în apropiere de Varşovia, dintr-un tată francez şi o mamă poloneză. 

Lasă un comentariu