Evenimentul zilei

Sam01192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Sfântul Haralambie este "izbăvitor de ciumă şi de foamete (...) tămăduitor de răni şi boli"

Sfântul Haralambie este "izbăvitor de ciumă şi de foamete (...) tămăduitor de răni şi boli"

10 Februarie 2018 - 

Sfântul Mucenic Haralambie, pomenit în calendarul creştin ortodox la 10 februarie, a trăit în timpul împăratului roman Septimiu Sever (193-211). Sfântul Haralambie a trăit în secolul al II-lea şi este cel mai bătrân mucenic dintre cei cunoscuţi de Biserică. A fost episcop al cetăţii Magnezia din Asia Mică şi şi-a închinat viaţa lui Hristos şi îndrumării credincioşilor. Pentru că prin fapta şi cuvântul său a adus mulţi păgâni la creştinism, şi-a atras mânia prigonitorilor.

 

În ciuda vârstei înaintate, de 113 ani, i-au jupuit pielea de pe tot corpul şi i-au rupt carnea cu cârlige de fier. Văzând că sfântul rabdă durerile fără să scoată vreun cuvânt rău, doi soldaţi care îl păzeau şi-au mărturisit şi ei credinţa în Dumnezeul lui Haralambie, fiind şi omorâţi pe loc pentru aceasta. La fel, alte trei femei care au văzut puterea sfântului de a îndura chinurile L-au lăudat pe Hristos şi au fost şi ele imediat martirizate. 

Sfântul Haralambie a suferit moarte martirică în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor declanşate de Septimiu Sever.

După câţiva ani de linişte pentru creştini, în timpul primei perioade a domniei lui Septimiu Sever, persecuţia împotriva lor a izbucnit violent în Africa (197). Împăratul însuşi a devenit persecutor pe fondul ostilităţii populaţiei păgâne şi a guvernatorului.

Sfântul Haralambie este cel mai vârstnic mucenic dintre cei cunoscuţi de Biserică. A fost episcop al cetăţii Magnezia din Asia Mică şi şi-a închinat viaţa lui Hristos şi îndrumării credincioşilor. Pentru că prin fapta şi cuvântul său a adus mulţi păgâni la creştinism, şi-a atras mânia prigonitorilor.

Imediat după martiriul Sfântului Haralambie, creştinii au început să cinstească moaştele sale cu multă credinţă şi evlavie. Minunile Sfântului Haralambie au rămas vii în conştiinţa creştinilor, de-a lungul veacurilor, istoria consemnând numeroase situaţii în care oamenii i-au cerut ajutorul în situaţii grele, iar el i-a ajutat. După cum se spune chiar în acatistul închinat lui, Sfântul Haralambie este "izbăvitor de ciumă şi de foamete (...) tămăduitor de răni şi boli".

Lasă un comentariu