Evenimentul zilei

Vi12142018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Mircea Cărtărescu a cucerit Germania cititoare: a câștigat premiul "Thomas Mann" pentru Literatură pe 2018

Mircea Cărtărescu a cucerit Germania cititoare: a câștigat premiul "Thomas Mann" pentru Literatură pe 2018

14 Februarie 2018 - 

Scriitorul Mircea Cărtărescu a câștigat premiul "Thomas Mann" pentru Literatură pe 2018, unul dintre cele mai prestigioase premii literare germane, relatează News.ro.

Acordat de Academia Bavareză de Arte Frumoase și de orașul Lubeck, premiul va fi decernat scriitorului român în cadrul unei ceremonii organizate la Teatrul Lubeck, pe 17 noiembrie 2018, potrivit unui anunț făcut de editura Humanitas. Laudatio va fi susținută de scriitorul german Uwe Tellkamp.

"În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce din literatură română, la început prin poemele sale, apoi prin romanele, povestirile și eseurile sale. Cu "Orbitor", această fascinată trilogie polifonică, Mircea Cărtărescu s-a înscris în literatură universală", a fost motivația juriului.

Mircea Cărtărescu, născut pe 1 iunie 1956, în București, a absolvit Facultatea de Limba și Literatură Română a Universității din București în 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultății de Litere, Universitatea din București, poet, prozator, critic literar și publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN România și al Parlamentului Cultural European. 

A semnat peste 25 de volume personale și este prezent în numeroase volume colective și antologii. Dintre scrierile sale mai importante fac parte "Nostalgia", "Levantul", trilogia "Orbitor" și romanul "Solenoid".

Cărțile sale au fost traduse, până în prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare românești și zece importante premii internaționale. După 1989, este activ în publicistică pe diferite teme de actualitate culturală și politică. I-au fost decernate, între altele, Ordinul național "Serviciul credincios" în gradul de Comandor (2000), Ordinul "Meritul cultural" în gradul de Mare ofițer categoria A (2006), Medalia Chevalier de l'ordre des arts et des lettres (2008), Medalia "Nihil Sine Deo" a Casei Regale române (2016), scrie hotnews.ro.

Mircea Cărtărescu a fost propus de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) pentru premiul Nobel pentru literatură în 2015. 

 

Lasă un comentariu