Evenimentul zilei

Ma01222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Chinezii din vârful piramidei s-au regăsit în romanele lui Orwell? „Ferma animalelor” și „1984”, interzise în China

Chinezii din vârful piramidei s-au regăsit în romanele lui Orwell? „Ferma animalelor” și „1984”, interzise în China

05 Martie 2018 - 

Se știe, George Orwell a scris romanele „1984” și „Ferma animalelor” inspirându-se din realitatea sovietică, stalinistă, cele două romane oglindind crimele și ferocitatea dictaturii comuniste. Romanele lui Orwell au fost editate și în URSS, în perioada dezghețului gorbaciovist, chiar dacă rușilor nu prea le-a plăcut ceea ce citeau în „Ferma animalelor” și în „1984”.

Se zice că acest roman, despre „Fratele mai mare” („Big Brother”), avea inițial alt titlu în varianta de lucru, iar autorul a avut o premoniție privind anul prăbușiri dictaturii comuniste și a „imperiului răului”, punând titlul „1984”, el greșind cu doar câțiva ani – în orice caz, perestroika și glasnostiul s-au început cu un an mai târziu, ducând la dispariția imperiului.  

Ei bine, conducerea de la Beijing nu a găsit nimic mai bun acum decât să interzică romanele „1984” și „Ferma animalelor”. Cum de s-a ajuns până aici? Trebuie să înțelegi, probabil, nuanțele limbii chineze, dar și spiritul conducerii de vârf de la Beijing.

Guvernul chinez a interzis litera „n” de pe internet, pentru că anunțul că Partidul Comunist ar vrea să elimine limita de două mandate prezidenţiale prevăzută de Constituţie a stârnit un val de revoltă în toată China.

Explicația pentru interzicerea literei „n” ar fi că în argoul chinez aceasta ar sugera o persoană care a făcut ceva de mai multe ori, o aluzie clară la președintele Xi Jinping, care încearcă să modifice Constituția pentru a putea rămâne la putere. Astfel, China, una dintre cele mai puternice țări din lume, s-ar putea transforma într-o dictatură periculoasă.

La pachet cu litera „n” au mai fost interzise și expresii precum: „pe viață”, „Xi Zedong” (o combinație între numele lui Xi Jinping și cel al lui Mao Zedong), „cultul personalității”, „imortalitate”, „a emigra”, dar și titlurile a două cărți de George Orwell: „1984” și „Ferma animalelor”, scrie noizz.ro.

 

Lasă un comentariu