Evenimentul zilei

Lun03192018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Spectacolul coregrafic oferit de Ansamblul „Joc” a încheiat ediția din acest an a Festivalului ,,Mărțișor”

Spectacolul coregrafic oferit de Ansamblul „Joc” a încheiat ediția din acest an a Festivalului ,,Mărțișor” Recomandat

11 Martie 2018 - 

Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc” a susținut spectacolul de încheiere a celei de-a 52-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. Evenimentul intitulat ,,Povestea unei iubiri” a avut loc în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”. 

Ansamblul Naţional Academic de Dansuri Populare „Joc” a fost fondat în 1945, de către maeştrii de balet L. Leonardi şi L. Zelţman. În perioada 1957 – 2017 Ansamblul „Joc” a fost condus de către regretatul Vladimir Curbet. Odată cu numirea noului director – Aliona Baroncea-Strâmbeanu, membrii redutabilului colectiv coregrafic s-au ambiționat să înscrie o nouă pagină în glorioasa istorie a „Joc”-ului, lansând un program renovat și o nouă și modernă imagine a ansamblului.

 Ansamblul „Joc” este unul dintre principalii promotori ai dansului și muzicii populare atât în țară, cât și peste hotare. Repertoriul său include diverse dansuri folclorice: ,,Moldoveneasca”, ,,Bătuta”, ,,Hora”, ,,Țărăneasca”, ,,Hangul”, ,,Călușarii”, ,,Mărunțica”, ,,Răzeșeasca”, ,,Brâul” ș.a. De-a lungul anilor, „Joc”- ul a evoluat în peste șapte mii de concerte, tradiția dansului popular fiind prezentată spectatorilor din cca 65 de țări din întreaga lume.

 Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărţişor 2018” a cuprins 54 de spectacole, dintre care 26 în raioane (inclusiv 4 la Tiraspol). Tradițional, Festivalul a adus în fața publicului și cele mai renumite colective artistice din țară: Orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici”, Orchestrele de muzică populară „Lăutarii”, „Folclor”, „Fluieraș”, „Mugurel”, ansamblul de acordeoniști „Concertino”, „Alex Calancea Band”, Formația Millenium, etc.

 La „Mărțișor 2018” au evoluat artiști și colective artistice renumite din afara țării, precum: „Ottawan” (Germania), „Afric Simone” (Belgia), Ansamblul academic de dansuri „Virskii” (Ucraina), „Ricchi E Poveri” (Italia), Marcos Ayala (Argentina); „Anda Union” (China), Antonia & Alex Velea, Delia (România), „Cамоцветы” (Federația Rusă), Corul de Bărbați „Mdzlevari” (Georgia), Formația „Mirage” (Letonia), artiști din Portugalia, Cehia, SUA, ș.a.

 În acest an, Festivalul a purtat genericul „Mărțișorul e iubire” și a fost dedicat înscrierii Mărțișorului, la 6 decembrie 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.

 

Lasă un comentariu