Evenimentul zilei

Vi03222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură ZIUA Sfântului Ierarh Patrick. TRADIȚIILE care sporesc NOROCUL astăzi. VIDEO

ZIUA Sfântului Ierarh Patrick. TRADIȚIILE care sporesc NOROCUL astăzi. VIDEO

17 Martie 2018 - 

În ziua de 17 martie, creştinii romano-catoloci, dar şi ortodocşi, îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Patrick, Luminătorul Irlandei. În zilele noastre această festivitate e dedicată întregii culturi irlandeze, fiind sărbătorită cu fast atât în Irlanda şi Marea Britanie, cât şi în Statele Unite, dar și alte țări. În această zi, cei care vor să aibă parte de noroc şi sănătate trebuie să respecte anumite tradiţii.

Media

  Încă din secolul V, trifoiul a fost asociat cu Sf. Patrick, primul misionar al creştinismului în Irlanda. Dar acest sfânt folosea un trifoi cu trei foi, ca simbol al Sfintei Treimi, frunzele reprezentând Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Atunci când cineva găsea un trifoi cu patru frunze, se spunea că, pe lîngă trinitate, a fost binecuvântat şi cu Harul lui Dumnezeu, simbolizat de cea de a patra frunză.

În ziua de sărbătoare Sfântului Ierarh Patrick, Luminătorul Irlandei, oamenii participă la slujbele oficiate la biserică, dar ţin seama şi de anumite obiceiuri. Acestea, cred cei care ţin cont de ele, îi ajută să facă faţă pericolelor şi să aibă noroc şi spor. Principala tradiţie este legată de culoarea verde.

Fiecare om care vrea să aibă parte de noroc şi sănătate trebuie să poarte ceva de culoare verde. De asemenea, din lucrurile oamenilor nu trebuie să lipsească trifoiul care aduce noroc şi sănătate.

Pentru cei oamenii religioşi există rugăciunea adresată Sfântului Patrick. Aceasta este simplă şi uşor de reţinut:

''Sfinte Ierarhe Patrick, făcătorule de minuni întocmai cu Apostolii, luminătorule al Irlandei, roagă-L pe Milostivul Dumnezeu să dăruiască sufletelor noastre iertare de greşale'', - Troparul Sfântului Ierarh Patrick.

Ziua Sfântului Patrick, sărbătorită în fiecare an pe 17 martie, este una dintre puţinele sărbători ce stârnesc festivităţi pe întreagă planetă. Pe lângă comemorarea Sfântului Patrick şi cea a sosirii creştinismului în Irlanda, sunt celebrate şi cultură, tradiţiile şi moştenirile irlandeze.

Pe lângă apetitul pentru berea irlandeză, sărbătoarea creştină deschide cele mai spectaculoase parade şi petreceri pe străzile Dublinului, în primul rând, precum şi pe bulevardele din New York, Moscova, Munchen, Londra, Viena sau Sydney.

Timp de câteva zile, marile bulevarde roiesc de spiriduşi îmbrăcaţi în costume verzi, cu pălării colorate înalte şi purtând trifoiul ca simbol al patronului lor spiritual.

După obiceiul oricărei sărbători, în această zi se consumă multă bere, plăcintă cu stafide, se trimit mesaje şi celor dragi, felicitări cu rugăciuni şi urări irlandeze.

ZIUA SFANTULUI PATRICK 2018 este omagiată de Google printr-un Doodle colorat. Doodle-ul este vizibil în aproape toata lumea.

Irlandezii, împreună cu fanii acestei sărbători, iau parte în diferitele parăzi organizate peste tot în lume, purtând de la cel puţin un trifoi până la costume complet verzi. Barurile colorează berea în verde şi capitalele lumii îşi transformă monumentele de referinţă în verde. De ceva timp, românii celebrează şi ei cu mare plăcere această zi, fiind organizate parade şi în Bucureşti. De exemplu, Sheraton Hotel împreună cu Hilton Hotel luminează Piaţă Română şi Calea Victoriei în verde, centrul devine gazdă parazilor, în timp ce majoritatea barurilor oferă bere pigmentată în verde clienţilor.

 

Lasă un comentariu