Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Mitropolia Basarabiei cere în mod repetat Guvernului să intervină în conflictul din satul Dereneu

Mitropolia Basarabiei cere în mod repetat Guvernului să intervină în conflictul din satul Dereneu

22 Martie 2018 - 

Mitropolia Basarabiei cere Guvernului și tuturor organelor competente ale Republicii Moldova să se autosesizeze și să intervină în conflictul religios din satul Dereneu, Călărași.

Într-o conferință de presă la IPN, secretarul Mitropoliei Basarabiei, preotul Ion Cosoi, a spus că solicitarea vine în contextul în care, pe 5 martie, Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din Dereneu (care a decis, în august anul trecut, să aderare la Mitropolia Basarabiei) fost acaparată abuziv de către un grup de persoane din comună, dar și de persoane aduse organizat, coordonate de către preotul Vadim Corostinschi, secretar al eparhiei create de Biserica Rusă pentru regiunea Ungheni-Nisporeni.

Potrivit preotului Ion Cosoi, aceștia au spart ușa bisericii, au schimbat lăcatele și s-au baricadat în locaș, unde dorm, mănâncă și beau vin, iar în fața bisericii fumează. Atacul a avut loc sub privirea reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne care nu s-au implicat. „Toate demersurile oficiale făcute de preotul paroh, de comunitatea religioasă, dar și de primăria Dereneu au fost lăsate în mod deliberat fără nici un răspuns. Organele procuraturii au neglijat de asemenea plângerea scrisă privind amenințarea cu moartea a primarului comunei Dereneu, Elena Oaserele”, a spus Ioan Cosoi.

Potrivit lui Florin Marin, paroh în satul Dereneu, comunitatea religioasă din Dereneu a luat decizia de a trece la Mitropolia Basarabiei „deoarece este unica mitropolie canonică dintre Prut și Nistru care slujește neamul, adevărul, credința, moralitatea și bunătatea”. Parohul din Dereneu susține că la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei au loc colectări de taxe exorbitante în fiecare lună. „Fiecare parohie plătește în funcție de ce populație are, ceea ce în cadrul Mitropoliei Basarabiei nu există, nu se percepe nici o taxă la nici un serviciu bisericesc”, a menționat preotul.

Parohul a mai spus că, pe 18 martie, a avut loc o adunare generală a satului, unde s-a decis cu unanimitate de voturi rămânerea parohiei Dereneu sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Basarabiei. Decizia a fost adusă la cunoștința poliției trimise de la Chișinău care, spune preotul, într-un mod suspect a îngrădit accesul în biserică al enoriașilor, dar și al autorităților locale.

Mitropolia Basarabiei  a sesizat oficial Ministerul Justiției, Inspectoratul General al Poliției, Procuratura Generală, Ambasada României în Republica Moldova, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Delegația Uniunii Europene în Moldova, alte misiuni și organizații, rugându-le să monitorizeze acest caz, pe care îl consideră unul de încălcare flagrantă a legislației și de violare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

 

Lasă un comentariu