Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Catolicii sărbătoresc în această duminică Paştele

Catolicii sărbătoresc în această duminică Paştele Recomandat

31 Martie 2018 - 

În acest an, creştinii catolici şi cei ortodocși marchează la diferenţă de o săptămână sărbătoarea Învierii Domnului. Duminică, 1 aprilie, catolicii sărbătoresc Paștele, iar ortodocşii – Duminica Floriilor. 

În mesajul de felicitare adresat catolicilor cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului, episcopul Anton Coşa al Diecezei Romano-Catolice de Chișinău, spune că Paștele este vestirea învierii lui Hristos, este victoria vieții asupra morții, transmite IPN.

Anton Coşa menționează că Paștele anunță faptul că Hristos a învins răul și moartea. A murit, dar acum este viu și triumfă biruitor. Este important ca în aceste zile de har să ne exprimăm întreaga adeziune la viața lui Hristos cel Înviat. Pentru că prin învierea lui Hristos, viața noastră este deja o „pregustare a vieții veșnice”.

În mare parte, tradiţiile, sentimentele şi motivaţia creştinilor catolici pentru Înviere sunt aceleaşi ca şi ale creştinilor ortodocşi. Sărbătoarea este pregătită sufleteşte pe parcursul unei perioade numite Postul Mare, perioadă în care catolicii sunt îndemnaţi să devină mai curaţi.

Liturghia de Paşti este cea mai lungă din tot anul şi începe, de regulă, la ora 20.00. O diferenţă este că romano-catolicii nu au Foc Haric adus de la Ierusalim. Episcopul aprinde lumânarea pascală pe care o binecuvântează şi împarte Lumină Sfântă credincioşilor. În duminica de Paşti, după biserică, la catolici există obiceiul să se adune în familie, să viziteze părinţii. Au aceeaşi pască, aceeaşi tradiţie de a binecuvânta mâncarea pascală, ouăle încondeiate.

Paștele se sărbătorește în prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară. În Biserica Ortodoxă echinocțiul de primăvară este fixat pe 21 martie în calendarul iulian (care este ziua de 3 aprilie în calendarul gregorian), în timp ce Biserica Catolică ia în considerare echinocțiul real de primăvară. Această diferență duce, în plus, la o anumită periodicitate în diferența dintre zilele Paștelor. Specific, după doi sau patru ani în care diferența este 0-1 săptămâni, urmează un singur an în care diferența este de patru sau cinci săptămâni.

Potrivit  ultimului recensământ, din 2014, în Republica Moldova 0,1%  din populație se declară catolică.

Papa Francisc a lansat apelul către bisericile ortodoxe de a sărbători Învierea Domnului toți creștini în aceeași zi, însă deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere.

 

Lasă un comentariu