Evenimentul zilei

Vi01182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Artistul total, Artistul-legendă, Dumitru Fusu, comemorat la Biblioteca Națională

Artistul total, Artistul-legendă, Dumitru Fusu, comemorat la Biblioteca Națională

02 Aprilie 2018 - 

Actorul, regizorul și scenaristul Dumitru Fusu a fost comemorat, la Biblioteca Națională, cu prilejul a 80 de ani de la naștere. În cadrul evenimentului a fost vernisată și o expoziție cu lucrări de grafică semnate de artistul Dumitru Fusu, din colecția familiei Fusu. Expoziția va fi deschisă publicului larg până pe 27 aprilie, transmite IPN.

Cineastul Mihai Poiată a spus că Dumitru Fusu a fost artistul total, care a încercat să le facă pe toate. Este imposibil să vorbești despre Dumitru Fusu doar ca cineast sau actor.

Academicianul Mihai Cimpoi a remarcat că Dumitru Fusu a fost poetul și artistul națiunii, un artist prin excelență. A fost cel care a făcut parte din generația de aur a Teatrului „Luceafărul” și a fost printre primii care au semnat Declarația de unire cu România.

„Dumitru Fusu a spart gheața, fugind de scena clasică și, totodată, era actorul și regizorul care-și purta teatrul în spate”, a menționat scriitorul Iulian Filip.

Dumitru Fusu s-a născut la 25 martie 1938 în satul Parcova, județul Bălți. A absolvit Școala teatrală „Boris Şciukin” și cursurile superioare de regie și scenaristică din Moscova. În anii 1960-1970, cu unele întreruperi, a fost actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău. În 1968, fondează Teatrul unui singur Actor. Este regizor la studioul „Moldova-film" în perioada 1979-1984 și organizator la Chișinău al Festivalului Internațional de Teatru „One ManShouw". În cinematografie a debutat ca actor în anul 1961, în filmul „Omul merge după soare" (regizor Mihail Kalik). 

S-a stins din viață la 14 ianuarie 2014.

 

 

Lasă un comentariu