Evenimentul zilei

Vi01182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Suntem în Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vânut pe Mântuitor pentru 30 de arginți. Obiceiuri şi superstiţii în Săptămâna Mare

Suntem în Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a vânut pe Mântuitor pentru 30 de arginți. Obiceiuri şi superstiţii în Săptămâna Mare

04 Aprilie 2018 - 

Astăzi, creștinii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Miercurea Mare, ziua în care s-au uneltit planurile pentru prinderea lui Iisus și cea în care Iuda l-a vândut pentru 30 de arginți. Se spune că Iisus a petrecut ziua de miercuri la prietenii săi din Betania în timp ce, la Ierusalim, fariseii și cărturarii se pregăteau să se răzbune pe el, deoarece fusese primit ca un adevărat Mesia în Duminca Floriilor, la intrarea în oraș. 

În această zi, biserica săvârșește Taina Sfântului Maslu în amintirea ungerii cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia păcătoasă pomenită în Biblie, ca simbol al păcăinței.  Miercurea mare aduce în atenție credincioșilor două învățături: a femeii păcătoase care se vindecă prin fapta de cinstire adusă lui IIsus și a lui Iuda, unul dintre cei 12 apostoli, care își vinde sufletul sufletul spânzurându-se, după ce aruncă cei 30 de arginți pentru care și-a vândut învățătorul. 

În această zi, credincioșii sunt îndemnați să țină post și să se roage pentru a fi feriți de boli întregul an dar mai ales pentru a întâmpina cum se cuvine marea Sărbătoare a Învierii. 

Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare este ultima săptămână a Postului Sfintelor Paşti, care începe în Duminica Floriilor, respectiv la 1 aprilie anul acesta, şi se încheie în Sâmbăta Mare, respectiv la 7 aprilie. Aceasta este cea mai aspră săptămână a postului, amintind de patimile Domnului Iisus Hristos din aceste zile. După Lunea Mare și Marțea Mare, Miercurea Mare este o zi importantă, plină de simboluri și tradiții. Iată ce este bine să faci în această zi pentru a fi ferit de rele și de boli.

Miercurea Mare a Săptămânii Patimilor ne apropie de Sfintele Paşti. Denia care se ține în această seară îl aduce în prim-plan pe Iuda, apostolul trădător şi, totodată, se face pomenirea femeii păcătoase care, în dorinţa de a i se ierta păcatele, a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, înainte de Patima Sa, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului păcătos. Până Duminică, în ziua Învierii Domnului, credincioșii ortodocși au obiceiul de a posti. Unii țin chiar post negru, nemâncând nimic, începând din Miercurea Mare și până de Paște. Mai mult, se spune că cei care reușesc să țină post negru în această zi vor fi protejaţi tot anul de boli.

Miercurea Mare, ziua în care Iuda l-a trădat pe IIsus

Aceasta este ziua în care Iuda Iscarioteanul L-a vândut pe Iisus pentru treizeci de arginţi fariseilor şi cărturarilor ce voiau să-L ucidă. Gestul lui Iuda a făcut ca, mai târziu, ziua de miercuri să fie declarată zi de post. Astfel, alături de vineri (ziua în care Iisus a fost răstignit), Miercurea Mare este una din cele două zile ale săptămânii în care creştinii postesc pe tot parcursul anului, cu excepţiile zilelor marcate ca „harţi” în calendarul ortodox.

Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spăla și călca. Din această zi, se spune că bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să își ajute nevestele. 

Săptămâna Mare se continuă cu Joia Mare, ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colăci de post, vin, miere și fructe.  

 

„Când Iisus S-a suit în Ierusalim în casa lui Simon leprosul, o femeie păcătoasă s-a apropiat de El. Și a turnat pe capul Lui acel mir de mare preț, în valoare cam de trei sute de dinari.

 

Lasă un comentariu