Evenimentul zilei

Vi05242019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Special Cultură Maestrul, la o altă aniversare: Antologia „Sufletul viorii. Nicolae Botgros” a fost lansată la Biblioteca Națională

Maestrul, la o altă aniversare: Antologia „Sufletul viorii. Nicolae Botgros” a fost lansată la Biblioteca Națională Recomandat

28 Aprilie 2018 - 

Antologia „Sufletul viorii. Nicolae Botgros”, care expune viața și activitatea violonistului și dirijorului Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”, a fost lansată vineri, 27 aprilie, la Biblioteca Națională. Culegerea este selectată și îngrijită de jurnalista și interpreta de muzică populară Veta Ghimpu-Munteanu și a fost tipărită la editura „Pontos” în 2500 de exemplare, 300 dintre care vor fi acordate bibliotecilor din țară, transmite IPN.

Protagonistul antologiei, Nicolae Botgros, a spus că visul pe care l-a avut de 30 de ani încoace s-a îndeplinit acum, odată cu lansarea cărții. El a mulțumit tuturor celor implicați în apariția lucrării, pentru că, spune maestrul, acei oameni și ceea ce au realizat ei este de o valoare foarte mare. Nicolae Botgros spune că antologia va fi dusă în toată lumea, astfel încât în următoarele zile cărțile vor ajunge la Londra, Paris, Roma etc.

Autoarea antologiei spune că, pentru a colectarea interviurilor din presa scrisă, radio, televiziune și a fotografiilor din arhiva familiei, a muncit timp de un an.

Prezentă la eveniment, ministrul educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a remarcat că talentul deosebit și aportul inestimabil al lui Nicolae Botgros în promovarea muzicii tradiționale și la păstrarea patrimoniului folcloric din Republica Moldova nu avea cum să nu fie reflectat și în paginile unei cărți. ,,Această lucrare reprezintă un omagiu adus nu doar unui geniu al muzicii populare, ci și unui om de o cumsecădenie rară, iubitor de plai, de limbă şi de neam”, a spus ministrul.

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a comunicat că ,,Sufletul viorii. Nicolae Botgros” este o lucrare mult așteptată în biblioteci. ,,Este o lucrare care va ocupa un loc de frunte în audiovideoteca Bibliotecii Naționale pentru că aceasta conține toate interviurile, fotografiile de familie, fotografii cu oameni de valoare. Este o carte pe care și-a făcut-o singur, pentru că aceasta este viața și activitatea Măriei sale”, spune Elena Pintilei. 

Tenorul Mihai Munteanu consideră că Nicolae Botgros este o epocă a muzicii în Republică, dar și în toată lumea. ,,Eu îl cunosc de aproape 50 de ani. Așa să mânuiești vioara cum știe el, așa să mânuiești o orchestră cum o face Nicolae Botgros, întâlnești mai rar. În afară de faptul că este bun muzician, este și o personalitate extraordinară, cu care poți vorbi multe lucruri. Este important ca această carte să fie citită, pentru că reflectă o mare viață a unui mare om. Este un moment istoric, pentru că astfel de cărți nu se editează foarte des”, a conchis Mihai Munteanu.

Editarea cărții a fost susținută financiar de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Dirijorul Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953, în satul Bădicul-Moldovenesc, Cahul. A făcut studii muzicale la Școala de cultură „Elena Sârbu” din Soroca și Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. S-au împlinit 40 de ani de când Nicolae Botgros este director artistic al Orchestrei Naționale de muzică populară „Lăutarii”.

 

Lasă un comentariu